Minden kalandhoz jár egy elsősegély csomag: Gyermekekre újratöltve

 


Minden kalandhoz jár egy elsősegély csomag:

Gyermekekre újratöltve


     Ebben a kiadásban, most a gyermekeké lesz a főszerep, hiszen egy utazás során őket sem kímélik a fertőző ágensek és a környezeti tényezők. Gyermekeink sok esetben érzékenyebbek és könnyebben lebetegednek. Ha pedig rosszul vannak, fájdalmaikban mi is kivesszük osztályrészünket. Ennek elkerülése, vagy súlyosbodásának megelőzése érdekében pár dolgot nem árt, ha magunkkal viszünk az elsősegély csomagban. Távol álljon tőlem, hogy bárkit is túlzott gyógyszerfogyasztásra sarkaljak, de egy egészséges szintű felkészültség senkinek sem árthat. Gyógyszerészként, sosem indulok el a “játékszereim” nélkül!




     I. Utazási biztosítás

     Elsősegély csomagunk első és legfontosabb tartozéka mindig az utazási biztosítás. Sokan legyintenek rá, minek azt, úgy sem kell soha. Egyrészt azért kell, mert egy fajta lelki biztonságot nyújt, másrészt pedig, ha baj van, ez a „darab papír” lehet a legjobb barátunk. Ha az elsősegély pontokon nem is kell fizetni, egy korházi ellátás bizony nagyon sokba kerülhet. Így arra is figyeljünk, hogy milyen biztosítást kötünk, és hogy mekkora fedezete van. Gyermekek esetében, érdemes utána nézni az áraknak is. Ugyanis az utazási irodákban, a gyermekbiztosítás sokkal drágább lehet, mint egy biztosítási irodában. Gyermekünk biztonsága a legfontosabb, egy nyaralás alatt pedig bármi megtörténhet!

 

     II. Gyomorrontás, hasmenés és hányás

     A nyári vakációk elmaradhatatlan velejárói a gyomorrontás és a hasmenés. Gyermekeink esetében, főleg ha kicsik, még rosszabb a helyzet. Szeretnek mindent megtapogatni, mindent befalni, nem szeretnek kezet mosni és főleg szót fogadni. Ennek következtében sokkal jobban ki vannak téve a gyomorrontásnak és egyéb fertőzéseknek.

     Ilyenkor nagyon jó minél hamarább kideríteni, hogy fertőzés áll a háttérben vagy valami más tényező váltja ki a tüneteket. És a szimptómák biza árulkodnak. Abban az esetben, ha gyakori, vizes hasmenés, hányinger, hányás, gyomorgörcsök, hidegrázás, akár láz és általános rosszullét áll fenn, fertőzésre gyanakodhatunk. Ilyen esetben jó, ha van nálunk gyomorfertőtlenítő (Furazolidon 25-100 mg- kórtól függően), amivel gátat vethetünk a kórokozóknak. A folyadékvesztés kiszáradáshoz vezethet, ez kimondottan veszélyes gyermekek esetében, így a folyadékot és az elektrolitokat pótolni kell, erre számos rehidratáló sót, oldatot találunk a gyógyszertárakban. Fertőzésben jobb várni a gyomorfogókkal, amíg a fertőtlenítő hat és a korokozó is távozik a szervezetből. Ha lefojtsuk ezt a folyamatot, a toxinok továbbra is fertőzhetnek. Ezután már szedhetünk gyomorfogót is (Smecta, Hidrasec). Kisebb gyerekek esetében, akikkel nehéz még kommunikálni, a gyomormenések száma és állaga adhat fontos információt. Ha naponta többször van és ez vizes hasmenés, akkor nagy az esély rá, hogy valamilyen fertőzés áll a háttérben. Ha nem gyakori és csak hígabb a széklet, akkor valószínűleg csak valamilyen gyomorhajtó étel hatása és ez teljesen normális. ilyen esetekben szedhetünk gyomorfogót. A folyadékot itt is pótoljuk. Az utazási hányinger és hányás megelőzésére számos készítmény (orális gyömbérkivonatok (Emetix, Antimetil) tapaszok, nyalókák (Prevomit), oldatok (Nausolvit)) áll rendelkezésünkre. 

     A gyomorrontás súlyosságát az is meghatározza, hogy éppen hol járunk, és milyen korokozókkal találkozunk utunk során. Európában beleszülettünk egy közegbe, szervezetünk ezt megszokta és könnyebben védekezik. Egy másik kontinensen (Afrika, Ázsia, Dél-Amerika) már más a helyzet, találkozhatunk olyan fertőző ágensekkel, amelyekkel eddig még soha. Persze az is számít, hogy egy adott országban milyenek a körülmények és hogy mennyit fordítanak a higiéniára. Jó tanács: csapvizet sose igyunk! Néhány országban oltás is indokolt lehet, ennek viszont utána kell nézni.


     III. Emésztési problémák

     Amennyiben kisbabával utazunk, ne felejtsünk el görcsoldót és bélflóra regenerálót magunkkal vinni. Ezekkel a termékekkel nagyon sokat segíthetünk: Espumisan, Bonnisan, Infacol, Colief, Linex, Eubiotic, Protectis. Mi az első hat hónapban végig használtuk Protectist, nekünk nagyon bevált. Tejporos babák esetén, vigyünk inkább magunkkal itthonról olyan tejport, amihez hozzá van szokva a gyomra, mert ha külföldön egy másikkal akarjuk helyettesíteni, megtörténhet, hogy nem fogadja le vagy székrekedést okoz. Székrekedés esetén, ha már látjuk, hogy nagyon szenved, és nem segítenek a cseppek, használhatunk glicerines kúpot, ami elég hamar megoldja a problémát.




     IV. Allergia

     Egy meglévő allergia esetén, az illető tudatosan készül, orális gyógyszereket, orrsprayt visz magával, ahogy a nagyobb gyermekek esetében is. A spontán esetek viszont (élelmiszerek, méhcsípés) okozhatnak gondot, ezért nem árt vinni allergiaellenes készítményeket. Számos szirup és csepp is található a gyógyszertárakban, melyek loratadin, desloratadin, cetirizin, levocetirizin tartalmúak, viszont erről előzőleg jobb kikérni a családorvos véleményét. Külsőleg alkalmazható a Fenistil gél (Dimetinden hatóanyagú), mely úgy allergiás kiütésre, mint napégésre és csípésekre is nagyon jó, amit viszont a Fenistilről tudni kell, hogy bekent bőrfelületet nem érheti napfény, mert érzékennyé teszi a bőrt a nappal szemben, így használjuk inkább este. Egyéb használható készítmények a FeniNatural (amely természetes hatóanyagokból készült), Hidrocortizon kenőcs (erős gyulladáscsökkentő és antiallergiás szer) és hasznos lehet a mentolos rázókeverék is (erős viszketés esetén). Egy heves allergiás rohammal (anafilaxiás sokkal) pedig nem érdemes várni és azonnal sürgőségre kell vele fordulni. A bosszantó csípések (szúnyog, kullancs, legyek) kivédésére számos készítmény kapható (Autan). Ugyanakkor, ha külföldön vagyunk, és nem tudjuk mi csípett meg, nem érdemes sokáig húzni az időt.


     V. Megfázás

     Vakáció ideje alatt megfázástól ágynak esni a legszörnyűbb dolog, mégis gyakran megesik. Számos tünete lehet, ahogy ezt mindenki tapasztalta már, így elég nehéz rá felkészülni. A meghűlés tünetei lehetnek: köhögés, torokfájás, tüsszögés, orrfolyás, ízületi fájdalmak, rossz közérzet, láz. De ha sokat ülünk vízben, begyulladhat a fülünk, a szemünk és persze a nők esetében nagyon gyakori a felfázás is. Megfázás esetén nagyon sok mindent lehetne vinni, de egy fájdalom, láz és gyulladáscsökkentő hatású gyógyszert mindenképp érdemes felpakolni. Fontos, hogy ne vigyünk egy táska gyógyszert, inkább a hatékonyságra koncentráljunk: a Panadol szirup vagy egyéb Paracetamol alapú készímények csak fájdalmat és lázat csillapítanak, viszont az Ibuprofen tartalmúak, mint például a Nurofen szirup, gyulladást is. Így érdemesebb az utóbbit választani. Ez nemcsak meghűlésben, hanem akár fogzás (ebben az esetben még használható valamilyen érzéstelenítő gél, például Calgel, Denitnox), fogfájás esetén is használható. Torokfájásra szopogatós tablettát vagy torokspray-t érdemes még bepakolni, viszont arra oda kell figyelni, hogy úgy bakteriális, mint virális fertőzésekben megállják helyüket (Tantum Verde spray vagy szopogatós tabletta és Strepsils család; a Junior-Angin, melyből létezik szopogatós tabletta és szirup is, abban az esetben jó, ha száraz köhögés is fennáll). Produktív köhögésre számos gyógynövényes készítményt találunk a patikákban (Calmotusin, Herbion, Prospan stb). A bedugult orr még nagyon meg tudja keseríteni az utazásunkat. Nagyobb gyermekeknek mehet már a xylomethazolin tartalmú Olynth és Bixtonim (0,5 %/os, viszont megszokást okoznak, 5 napnál tovább ne használjuk), viszont két éven aluliak esetében maradnak a sósvizes spray-k és fiolák, az orrszívók és a mentolos balzsam. Mi az első kettővel nem nagyon tudtunk boldogulni, az orrszívókról ne is beszélve. A mentolos balzsam viszont nagyon jól bevált és nem is foglal sok helyet, így könnyen szállítható. Már kapható négy hónaposok babáknak is!

     Antibiotikumok használatát indokolatlanul nem ajánlom, hisz úgysem tudjuk, hogy milyen kórokozóval állunk szemben. Emellett számos hátulütője lehet a dolognak: potyára szedjük, mert a legtöbb esetben szükségtelen; serkentjük a rezisztencia kialakulását, amivel szuperkórokozók jönnek létre; továbbá néhány antibiotikumnak nemkívánatos mellékhatásai is vannak, károsítja a normálflórárát, ami hüvelygombásodást, szájpenészt, gyomormenést eredményezhet. Amennyiben a családorvos felírja tartalékban a gyermeknek, vigyük magunkkal, de sose használjuk felelőtlenül és adjunk a gyermeknek bélflóra regenerálót is, ami kivédi a gyomormenést és a gombásodást. A legtöbb készítményt nem szedhetjük egy időben az antibiotikumokkal, kivéve a Hepiflor saccharomyces boulardii, Biosun Spor és az Enterol, ezeket nyugodtan szedhetjük és adhatjuk gyermekünknek az antibiotikummal egyszerre is.


     VI. Krónikus gyógyszerek, napégés és kötszer

     Ha gyermekünk valamilyen betegség kapcsán krónikus gyógyszert használ, mindig vigyünk belőle elegendőt az útra, mert külföldön nem biztos, hogy megvásárolhatjuk.

     A napégés gyermekeink esetében is veszélyes lehet, így amennyire csak tudjuk, védjük őket a leégéstől. Egészséges barnulás nem létezik. Ha pedig érzékeny a gyermek bőre, ne felejtsük a napon, adjunk rá kalapot, mert könnyen napszúrást kaphatnak, kenjük be napkrémmel (SPF 50+) és mindenképp védjük a kiszáradástól.

     Kisebb nagyobb sérülések mindig vannak. Ha pedig viszünk magunkkal néhány apróságot, az egyszerű sebeket, horzsolásokat és más “aszfaltmérgezéseket” magunk is tudjuk kezelni. Nem kell hozzá egyéb, mint egy jó sebfertőtlenítő (Betadine, Rivanol, Bepansept, mely nemcsak ápolja a sérült bőrt, hanem fertőtleníti is azt), sérülésekre alkalmazható spray-k ( Cicatridina, KAdermin, Raniseptol), kisebb-nagyobb sebtapaszok, fásli, esetleg ragtapasz. Hegesítő gél használatával pedig nyoma sem marad a sérüléseknek (pl. Contractubex). Használjunk kézfertőtlenítőt vagy nedves törlőkendőt, hogy megszabadulhassunk a kezünkre tapadt piszoktól és a láthatatlan kórokozóktól.




     Utazni nagyszerű dolog, de még nagyobb boldogság, ha zökkenőmentesen és betegségek nélkül átvészeljük a vakációt. Ennek érdekében jobb, ha körültekintőek vagyunk és felkészülünk minden meglepetésre. Egy egészséges szintű elővigyázatosság nem árthat senkinek, sőt még a nyaralásunkat is megmentheti! Jó utat mindenkinek!



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Egy kirándulás, ami nagyon balul sült el

Szeltersz

EPHESZOSZ, az ókori világ legnagyobb városa