Abu Dhabi Deluxe

          Abu Dhabi a világ egyik leggazdagabb városa. Felhőkarcolók, paloták és luxusnegyedek végtelen tárháza. Ahol az olaj, a pénz és az eszméletlen fényűzés mindennapos velejárója az emírség életének, ahogy a huszonnégy karátos arannyal díszített sütemények és kávé is. Mesterséges szigetek, kristálytiszta öblök, építészeti csodák, malőrös remekművek és aranyból szőtt, milliókat érő varázsszőnyegek. Ez Abu Dhabi: a leggazdagabbak közül is a leggazdagabbak oázisa.


          Abu Dhabi az Egyesült Arab Emírségek fővárosa és egyben Abu Dhabi emírség fővárosa is. Ez a térség számít az Egyesült Arab Emírségek leggazdagabb régiójának, így nem véletlen, hogy a leggazdagabb arabok közül is itt élnek a leggazdagabbak. A GDP értéke itt $95,00/ fő, mely a világon az egyik legmagasabb érték. Ezt a hihetetlen gazdagságot, Abu Dhabi a kőolaj és földgáz raktáraknak köszönheti. Az emírség birtokolja az Egyesült Arab Emírségek olajkészletének 95%-át és földgázkészletének 92%-át. A főváros azonban kevésbé fektetett a turismusra, így városképe merőben eltér a Dubai-i felhőkarcolók egetrengető koszorújától. Abu Dhabi-ban nem feltétlenül mutogatják, hogy kinek mekkora vagyona van, itt inkább megélik azt.
          Ébredő turizmus. Bár Abu Dhabi eddig tényleg nem áldozott a turizmus oltárán, azonban már kezdetét vette egy új éra, melynek fő mozgatórugója mindenképp a tömegszórakoztatás lesz. Természetesen Abu Dhabi most is rendelkezik olyan különlegességekkel, melyek párját ritkítják az egész világon. Az egyik legszebb épület a Sheikh Zayed Mecset, egy igazi arab szimbolum az Abu Dhabi repertuárban.  Továbbá felhőkarcolók és igazi paloták. Nekük is van már ferde tornyuk, a Capital Gate, mely 18 fokban dől nyugatnak és négyszer olyan ferde, mint a Pisa-i torony. Ez a világ legferdébb ember által épített toronyépülete.


          Valamint itt található a Yas Marina Circuit és a Ferrari World is. A Yas Marina Circuit motorsport autópályán rendezik meg minden évben a Formula1 Abu Dhabi-i nagydíját. A csodák itt még nem érnek véget, nemrég nyílt meg a Saadiyat Island területén a Louvre, melynek nevét $525 millióért kölcsönözték a franciáktól. A sziget másik oldalán pedig már épül az új Singapore. Igen, jól olvasták, Singapore jellegzetes felhőkarcoló együttese nemsokára Abu Dhabi-ban is látható lesz. Abu Dhabi-ban nem újdonság szigetekre építkezni, hiszen a város maga is több természetes és mesterséges szigeten is fekszik. Továbbá a főváros aktív szervezője lesz a 2020-as World Expo-nak is, mely a Dubai és az Abu Dhabi közötti útszakaszon lesz megrendezve.
          Dubai és Abu Dhabi között 123 km van, melyet természetesen autópályán tettünk meg. Érdemes megemlíteni, hogy a két város közötti útszakaszon rengeteg teve farmot, menhelyet és korházat lehet megfigyelni. Az Egyesült Arab Emírségben ugyanis nagy hagyománya van a tevefuttatásnak, mondhatni nemzeti sport és ezeket az állatokat hihetetlenül nagy becsben is tartják. Egy újszülött kis teve értéke 500000 Dh, míg egy kifejlett felnőtt teve értéke 1000000 Dh körül mozog. Hogy érthetőbb legyen, egy teve ára egy Ferrari árával vetekszik.
          Átlépve Abu Dhabi emírség határait, két szembetűnő különbséggel is találkozhtunk. Az első az út minősége. Természetesen Dubai-ban sincsenek rossz utak, de Abu Dhabi-ban még minőségibb. Az emírátusban ugyanis Forma 1-es pálya minőségű asztfaltot használnak. Ez szabad szemmel azért látható, mert színében is eltér, kissé vörösses színben játszik. A második eltérés az utak mentén lévő útfestésben mutatkozik, így amig Dubai-ban sárga a vonal, addig Abu Dhabi-ban szigorúan fehér.
          Abu Dhabi-ba érve, az első és egyben a legfontosabb úticélunk a Sheikh Zayed mecset volt, mely egy valóságos földi paradicsom. A hófehér márványból épített óriási szentély a nyolcadig legnagyobb mecset a világot.


          E csodás építészeti remek a volt elnök Sheikh Zayed bin Sultan al Nahyan fantáziájának szüleménye és az iszlám kultúrális sokszínűségének egyesítésére volt hivatott megszületni. Sajnos, bekövetkezett halála miatt, ő már nem lehetett részese ennek a csodának, az épület azonban a mai napig a világ legszebb mecsete és Abu Dahbi örök szimbóluma maradt.
          A mecsetet 1996 és 2007 között építették fel. Összterülete 12 hektár, melybe a mecseten kívül számos park és parkírozó is helyet kapott. A fő imaterem 7000 hívő befogadására képes, emellett található még két másik imaterem, melyek befogadóképessége egyenként 1500 fő. A mecset összebefogadóképessége, beleszámítva a belső udvart is, 40000 hívő.








          A mecsetet kristálytiszta vízű medencék, szökőkútak, parkok szegélyezik. Akár egy földre szállt mennyország. 54 hófehér kupolájával és négy 107 m magas minaretjével léleksimogató álom. Bámulatos oszloprendszerek, virágmintás falak eszméletlen szépsége, melyeket már csak a csodálatosan kidolgozott ajtó és ablakkeretek szakítanak meg. Csipkézett falak, melyek káprázatosan díszített kupolákban tejesednek ki. Említésreméltó, hogy a mecset többek között Ruszkitcai márványból is készült.
















          Ami az öltözködési etikettet illeti, a nők mindenképp csak abaja-ban léphetik át a szentély küszöbét. A férfiak esetében jóval engedékenyebbek. Kötelező a hosszúnadrág, valamint olyan ing vagy póló használata, melyek takarják a vállakat. Ezt öltözködési etikettet szegte meg Rihanna, aki igaz, hogy földig érő fekete ruhában jelent meg, és nem látszott ki alóla abszolút semmi, ám a ruha teljesen átlátszó volt, így amennyire nem mutatott semmit, pont annyira engedett betekintést. Az incidens azzal végződőtt, hogy az énekednőnek haladéktalanul el kellett hagynia a mecset területét. Természetesen itt sem ölelkezhetünk, csókolózhatunk vagy járhatunk kézen fogva kedvesünkkel, még egy kép erejéig sem. Ezeket a szabályokat mindenképp érdemes betartani, hanem egész könnyen kitessékelhetnek az épületből. Továbbá szigorúan csak cipő nélkül látogatható a mecset beltere.



















          A Zayed Sheikh mecsetben található a világ legnagyobb csillárja, mely 10 m átmérőjű, Swarovski kristályból van kirakva, és egyenesen Németországból hozták. Emellett itt látható és tappintható a világ legnagyobb szőnyege, mely 5700 m2 területű. A szőnyeg 15 kisebb darabból áll, melyet a helyszínen varrtak össze kézzel. A remekmű 35 tonna gyapjúból és 12 tonna pamutból készült, így teljes súlya 47 tonna.







          Ezutan utunk egy másik kulturális helyre vezetett, a U.A.E Heritage Village-be, mely a régi arab világot mutatja be. Ez a park a Dubai Museum-hoz hasonló létesítmény, viszont területre sokkal nagyobb és a felszínen található. Tartozik hozzá egy csodálatos partszakasz is. Kirándulásunk során itt volt részünk a legtisztább tengervízben.











          Ahogy már említettem Abu Dhabi-ban lakik az arab elitség  java és krémje. Ezek a lakónegyedek valóságos mesevilágot tártak szemünk elé. Igazából turisták számára nem látogatható terület. Csak az autóbusszal haladhattunk át ezen a városrészen. Megállni, kiszállni és fényképezni szigorúan tilos. Semmi sem zavarhatja meg a dúsgazdag arabok mindennapjait. Pálmafa sorok, zöld gyep és arannyal kirakott szökőkút, mintha nem is a sivatag kellős közepén lennénk. Innen már csak karnyújtásnyira találhatóak Abu Dhabi felhőkarcolói, valamint a szebbnél-szebb paloták, hotelek és magán partok. Többek között a Hilton Hotel és az Emirates Palace.





          Következő úticélunk egy szőnyegmúzeumba vezetett, ahol igazi, aranyból szőtt szőnyegekkel ismerkedhettünk meg. Ezek a szőnyegek vagyonokat érnek és éppen hogy csak nem repülnek. Aranyból, drágakövekből és selyemből készültek. És honnan is lehetünk biztosak abban, hogy ezek tényleg aranyból vannak? Ezt is megmutatták. Az első ilyen próba abból állt, hogy lekapcsoltak minden fényforrást, majd egy lámpával megvilágították a szőnyegeket. Csillogott-villogott az egész. A második próba a tűz próbája volt, az egyszerű selyemszál azonnal lángra kapott és maradéktalanul elégett. Ezzel ellentétben az aranyszálak nem kaptak lángra, hisz az arany nem ég. A harmadik a drágakövek tesztje volt. A drágakövek melegítésre nem forrósodnak fel. Az igazi drágakövek egy darabból állnak és melegítés után is hideg marad a tapintásuk. Fényképezni sajnos nem lehetett, ahogy mondták mindent a szemnek és mindent a kéznek. Tehát mindent láthattunk és tapinthattunk, de haza vinni csak pénzért lehetett.
          Azonban amit láthattunk és le is fényképezhettunk, az a múzeum teraszáról nyíló káprázatos kilátás. Abu Dhabi felhőkarcolói és a híres Emirates palace, mely a város legnívosabb szállodája. Nem hivatalosan 9 csillagosnak tartják, hiszen itt 24 karátos arannyal díszítik a süteményeket és a kávét is. Tehát van az a pénz, ami megbolondít. Az épület természetesen az arab stílus jegyeit viseli, ennek fényében 115 kupolával díszített. A palota területe teljesen privát, magán partok és luxus yachtok sorakoztak a kikötőben. Viccesen szólva, "halandók" számára a belépés teljesen megtagadva. Csakis azok léphetik át az épület határköveit, akik itt szállnak meg, vagy éppen valamilyen előkelő eseményre érkeznek.




          Folytatva utazásunkat Abu Dhabi városában, ellátogattunk egy datolya piacra is, ahol a gyümölcs minden formájával találkozhattunk: teljesen nyersen, aszalt fomában, csokiba öntve vagy éppen pisztáciába forgatva. Ezeket a finomságokat meg is kóstolhattunk. Érdemes ide is ellátogatni.
          Utazásunk utolsó állomása a Ferrari World ( 2010) volt, mely a Yas Island-on található és a világ legnagyobb fedett vidámparkja. Itt található a világ leggyorsabb hullámvasútja is, a Formula Rossa. A vidámpark 86000 m2 területű.










          Kirandulásunk ezzel véget is ért az emírségek mesés oázisában, a mérhetetlen gazdagság földjén, a fantázia birodalmában. Emlékeink aranyszálas fonalai napkeltétől napnyugtáig tartnak és a Dubai-i luxus, meg az Abu Dhabi-i pompa mindenképp örök élmény marad.
          Ezeket a helyeket leírni vagy elmesélni tényleg nem lehet. Ezeket a városokat látni kell. Érezni kell és átélni hangulatát, szellemét és minden egyes hívogató szavát.
          Tarts velem legközelebb is! Fedezzuk fel Róma legszebb régióit. Csodáljuk meg együtt legszebb épületeit. És nem utolsó sorban, lépjük át együtt a Vatikán határait!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Egy kirándulás, ami nagyon balul sült el

EPHESZOSZ, az ókori világ legnagyobb városa

Szeltersz