Dániel-kastély

 

Dániel-kastély

 

 

                    A helyszín Olasztelek, Kovászna megye, Barót és Vargyas között, majdhogynem félúton. Márciusi időjáráshoz híven, az ég borús volt, de a néha-néha feltámadó szél, utat nyitott a napkoron ifjú titánjainak. Amikor leparkoltunk a kastély udvarán, magához ölelt a nyugalom és a delejező csend. Komótosan, egy sárga szembogarú, fekete macska ballagott át az udvaron. Bevallom, szinte már zavart. Hiszen a hétköznapok forgatagában, a kisebb neszekből és zajokból felépülő, olykor már elviselhetetlenül hömpölygő hangzavarban, el hisszük, hogy ez a normális, és elfelejtsük, hogy van más, kellemesebb formája is a körülöttünk elterülő világnak. A 17-dik századi Dániel-kastély, Olasztelek központjában található, mégis ahogy átléptük kapuit, minden elcsendesedett és elmaradt mögöttünk a falut átszelő országút forgalmának dübörgő zaja.



                    Nőnapi teambuildinget tartottunk ezen az ominózus hétvégén, és mivel az elsők között érkeztem meg a helyszínre, volt egy kis időm körülnézni is. A recepción átvettük a szobakulcsokat, majd egy kedves hölgy társaságában, átsétáltunk az udvaron, közben mesélt nekünk a kastélyról, végül elkalauzolt a szobák között is. A kastély épületei egy nagyobb udvart zárnak közre: közvetlen az út mentén húzódik a nagy kastély, valamint kissé bennebb, elszigeteltebben, a kis kastély. A két fő épületen kívül, pedig egyéb, más rendeltetésű épületek is sorakoznak. A két kastély összesen 20, teljesen egyedi szobát számlál, de mivel folyamatosan teltháznak örvendhetnek, máris folyamatban van az utánpótlás. Egyébként, a birtok kültéri rendezvényekre, ünnepségekre is alkalmas.

                    Az én szállásom a kis kastélyban volt, ami azért bizonyult tökéletes választásnak, mert ebben az épületben található a konyha, az étterem, a bár, az alagsori Cellarium (Slow Down Spa), valamint egy emeleti, kandallóval ellátott, közösségi tér is (chill zone), mely kimondottan elnyerte a tetszésemet. Ahogy beléptünk az épületbe, a régi és az új kohéziója, a rusztikus és a modern elemek izgalmas ötvözete fogadott bennünket. A kastély beltere kimondottan barátságos és színekben gazdag, ami egyébként erőteljesen jellemzi a szobákat is. Az én szállásom a földszinten volt, de mivel sokan érkeztek még, így volt szerencsém több szobába is bekukkantani. A szobákat tényleg az egyediség jellemzi, minden szoba más és más a maga sajátos módján, igazi boutique hotel. Külön-külön lelke van mindegyiknek és nekem úgy tűnt, hogy domináns színe is, amire az adott szoba alapkoncepciója épült. A szobákban kellemes meleg fogadott, otthonos légkőr, kényelem és elegancia, régi bútorelemek modern fészekaljba ágyazódva, tágas és világos helyiségek, és valóban, nem a szürkeség és az egyhangúság dominált, hanem a vidám, színekben gazdag miliő.



                    Az étterem ablakait a zöldre festett falak és a piros függönyök ellentéte emelte ki. Ez volt az első dolog, ami megragadta tekintetemet, amikor leültünk ebédelni. Szembetűnő volt a kontraszt és valahogy mégis egymás előnyére szolgáltak. De a mutatós csempekályha, a régi gerendák és a díszes faajtók sem kevésbé emelték a helyiség hangulatát. Konyháját a finom ételek és borok ideális párosítása, valamint az esztétikai kiegyensúlyozottság jellemezte. Mindehhez pedig társult egy barátságos és segítőkész személyzet is.



                    A Cellarium, a kastély azon része, ahol a pihenésre vágyó vendégek kizárhatják elméjükből a külvilágot, ellazulhatnak, beszélgethetnek, megtisztulhatnak, regenerálódhatnak, és közben élvezhetik a spa nyújtotta élményvilág sokszínűségét. A Slow Down Spa, az épület pincéjében található és annak ellenére, hogy nincs közvetlen kapcsolata a felette lévő szintekkel (vagyis el kell hagyni az épületet ahhoz, hogy lemehessünk a Cellariumba), a spa ideális atmoszférája tökéletesen ellensúlyozta, sőt überelte ezt az apróságot. Arra számítottam, hogy nagyon szűk lesz, levegőtlenség és óriási pára fog uralkodni, ezzel ellentétben egy tágas, igazán kellemes és élvezhető környezet fogadott. A spa nyugtató félhomályában választhatjuk a téglaboltíves, apró kis csempékkel kirakott úszómedencét, a fényekben úszó jakuzzit, a lebegőt, mely a súlytalanság és a zene nyugtató hatásával lazít el, a gőzkabint, a száraz szaunát, a hozzá tartozó hideg vizes dézsát, valamint a Székely Kneippet, mely egy hideg-meleg vizes váltófürdőt takar. Persze ezek mellett még masszázs is igényelhető!


 

                    Másnap reggel szamárbőgésre ébredtem. Városon ilyent sem hall minden nap az ember. Ezt követte aztán a fekete macska keserves hangja, mely a reggeliét követelte a kastély konyhájában. Már ekkor fájt a szívem a búcsú pillanatától. Értékes időt tölthettem el itt, pihentető környezetben, kedves emberek társaságban. Amíg a többiek felkeltek, én Kepes Andrást olvastam, majd együtt megreggeliztünk, megkávéztunk és miután elköszöntünk a Dániel-kastélytól, elindultunk túrázni a Vargyas-szorosba, hogy friss levegőt szívjunk, és hogy megmozgassuk az elgémberedett és berozsdázott izmainkat!










Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Egy kirándulás, ami nagyon balul sült el

EPHESZOSZ, az ókori világ legnagyobb városa

Szeltersz