Mini Erdély Park

            “Manapság már nemigen van olyan ember, akit régi szokás szerint vándornak lehetne nevezni. De ha mégis volna, mutatóba egy legalább, vándorútjából az az egy sem hagyná ki Erdélyt bizonyosan.” Vándor nem vagyok. Modernkori utazó, talán. De Tamási Áron szavai többszöri olvasás után is simogatják a lelkemet. Szavai nem elfogultak, nem túlzóak. Erdély számomra is egy kiaknázásra váró, igazi kincsesbánya.


 

Mini Erdély Park



 

                A helyszín Szejkefürdő. Mindössze négy kilométerre az anyavárostól, Székelyudvarhelytől. A fürdőhelyiséget egykoron Orbán Balázs vásárolta meg és korszerűsítette, de ma már nem sok emlékeztet a hajdani szabadidőközpontra. A táj arculata időközben megváltozott, itt található a Szejkei Borvíz és fürdőmúzeum, a híres Székelykapuk sora, valamint Orbán Balázs síremléke is. Pár évvel ezelőtt, azonban valami egészen újszerű projekt indult a környéken. Ugyanis 2020 nyarán megnyílt az ország egyetlen multikulturális, tematikus makettparkja, az ötletes Mini Erdély Park.

                Utazóként elég gyakran kerül térkép a kezembe, fizikailag és online egyaránt. Sokszor órákig képes vagyok kutatni az új látnivalók után. Mindent elmentek vagy éppen memorizálok és közben kivitelezésre váró praktikus útiterveket szövögetek. Amikor először hallottam a Mini Erdély Parkról, azonnal tudtam, hogy ez nekem való terep. Hisz ez is egy fajta térkép, amire most rá is léphetek. A park, Erdély (és nemcsak) építészeti remekműveinek kicsinyített mását hivatott bemutatni. Megtaláljuk itt az ország leghíresebb várait (Vajdahunyadi vár, Kőhalmi vár, Barcarozsnyói vár, Kós Károly Varjúvára, Brassói Fellegvár, Fogarasi vár), kastélyait (Törcsvári kastély, Peleș-kastély, Marosvécsi Kemény várkastély, Miklósvári Kálnoky-kastély, Lázár-kastély, Vargyasi Déniel-kastély, Boncidai Bánffy-kastély), templomait és erődtemplomait (Dióshalmi fatemplom, Berethalmi erődtemplom, Prázsmári erődtemplom, Nagyajtai erődtemplom, Szászfehéregyházai erődtemplom-Viscri), városait (Kolozsvár, Kézdivásárhely, Marosvásárhely, Segesvár, Gyulafehérvár, Nagyszeben) és egyéb nevezetességeit (Csíksomlyói kegytemplom és kegyhely, Hármashalom-oltár, Ada-Kaleh dunai sziget, Marosvásárhelyi zenélő kút, Herkulesfürdő) is. Egy ilyen hely, a magam fajta ember számára, igazi kánaán. Gulliverként léptem be makettek világába.


Mivel az országban is nagyon sokat utazunk, örömmel konstatáltam, hogy a kiállított épületek több mint felénél már jártunk. Így óriási élmény volt ezeket az építészeti remekműveket most teljes egészében látni, körbejárni, hisz sok esetben az eredeti helyszínen ezt nem tehettük meg. Egy másik erőssége a parknak, hogy az épületeket nem jelenkori, sok esetben lepusztult formájukban, hanem eredeti alakjukban, hajdani fényükben mutatják be (Bálványosvár, Déva vára, Poenari erőd). Ez azért volt nagyon jó húzás, mert sokszor csak romokat látni, itt viszont megismerhetjük, hogy milyenek is voltak valójában. Továbbá minden ilyen remekmű saját kisokos táblával rendelkezik, így hasznos tudnivalókkal is gazdagodhatunk.

A nyitás évében jártunk először a liliputi csodaparkban, és mivel szabadtéri múzeumról van szó, a járványhelyzet szigora sem vethetett neki gátat. Már első alkalommal is lenyűgöző volt, ám az idei látogatásunk még több izgalomra adott okot. A park nemcsak hogy kibővült, de meg is újult. Jó érzéssel töltött el az, hogy fejlődést tapasztalhattam, hogy van egy innovatív, erős mag a háttérben (Fazakas Szabolcs és a Székelyföldi Legendárium csapata), mely nem fulladt ki a rajt és a korai sikerek után, hanem újra és újra meglepetést tudott okozni. Az első napokban 40 makettel büszkélkedhetett a park, ám ez a szám, szűk két év alatt, megduplázódott és jelenleg több mint 80 remekmű várja a látogatókat. Időközben megtörtént a főbejárat befejezése, megépült az étkező sarok, a játszótér és a mozi, valamint a kijárattal összekapcsolt szuveníres bolt is. Közben már épül a Legendárium interaktív vára. Nemrég pedig, a fél parkot átszövő vasúthálózaton is elindult első útjára a Székely Gőzös, a park egy újabb ötletes alkotása. A Székely Gőzöst 1888-ban adták át, mely bekapcsolta Székelyudvarhelyt a Kárpát-medencei vasúthálózatba. A park gőzösére fel is lehet szállni, mellyel szimbolikus utazást tehetünk Erdély építészeti remekművei között.

A Mini Erdély Park egy nagyszerű hely a kikapcsolódásra, gyerekek és felnőttek számára egyaránt. A park tiszta és gondozott, a makettek nagyon jó állapotban vannak, meglátszik rajtuk a gondos kezek munkája. Öröm volt látni, hogy mennyi helyen jártunk már és ugyanakkor izgalommal töltött el, hogy még milyen sok helyre el kell jutnunk. Ötletekkel halmozott el. És ahogy láttam, pár év múlva érdemes lesz újra visszatérni, mert a parkot dobogó szív hajtja, munkálatok zajától pezseg minduntalan. A termékeny elme fantáziáról és megvalósításra váró, új projektekről árulkodik.

 












Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Egy kirándulás, ami nagyon balul sült el

EPHESZOSZ, az ókori világ legnagyobb városa

Szeltersz