Wellness & Spa: határon innen és határon túl

A színes ősz beálltával, beköszöntenek az első fagypont alatti éjszakák is. A téli hónapok eljövetelével pedig egyre jobban elsorvadnak az amúgy is szürke hétköznapok. A meleg nappalokat felváltják a hideg éjszakák, a rideg jégcsapok és a hó lepte táj. S bár a tavasz már közeleg, még mindig szeretünk esténként meleg otthonunkban puha pokrócba begubózni, miközben egy forró, citromos gyömbérteát ízlelgetünk egy jó könyv társaságában. Valószínűleg nem csak én gondolok ilyenkor az olasz nyárra, görögföld tiszta vizére vagy éppen a máltai archipelagora. De amíg az epekedés keserédes mámorában várjuk a vakációszezont, létezik néhány gyógyír a boldogsághormonjaink regenerálódására is. Ezekben a borongós hónapokban, mi mindig a wellness központokat választjuk.


ell ne ss  &  pa

hn   i nen   é s   h at árn   t úl   . ..


Az idei téli szezon alkalmával három újabb wellness központot látogattunk meg. Látókörünket egy picit kiszélesítve, nemcsak határon innen, de határon túl is engedtünk a kényeztetésnek. Késő ősszel a makói Hagymatikumba látogattunk, ezt követően megszálltunk a félixi Lotus Therm Spa & Luxury Resort-ban, majd az újév beálltával a Bálványos Resort: Grand Santerra Spa-ban pihentük ki fáradalmainkat.


Mó  Hamati k 

Gy ógyf ü rő



            A Nagylaki határátkelőtől mindössze 25 km-re, a határvidék egyik legnépszerűbb városkája, Makó található. Könnyfakasztó hungarikumáról méltán híres a település, ám tartogat ennél kellemesebb időtöltést is az idelátogatóknak. Mivel Makón minden a vöröshagyma körül forog, talán nem véletlen, hogy a Makovecz Imre által megálmodott építészeti csoda, a Hagymatikum is egy óriási, földből kidudorodó, szárával az égbe nyúló hagyma látomását váltotta ki belőlem. Az Allium Apartmanban szálltunk meg, alig párszáz méterre a fürdőkomplexumtól. A környék nagyon csendes, de egyébként egész Makót egy fajta laza, vidéki nyugalom jellemzi. A Hagymatikumhoz nem tartozik szálloda, viszont számos panzióval tart fenn kapcsolatot, többek között a mi kis apartmanunkkal is.


                       




A Makovecz által tervezett Hagymatikum egy igazán tetszetős építészeti remek, mely a fürdő belvilágában még jobban kiteljesedik. A kupolás szerkezetű, oszloprendszeres, virágmintás épületegyüttes a török fürdők páratlan hangulatát idézik. A Hagymatikum épülete egyébként hatalmas, számos részleggel, számos emeleten át. A nagyközönség számára létrehozott terebélyes élményfürdő. A wellness központ szívét az élményrészleg képezi, melynek kupoláját az életfa oszlopa tartja vállain. Ez a komplexum legnagyobb terme és itt található a kaland medence, a barlangfürdő és a beltéri sakk medence is. A fürdő egyébként számos más beltéri és kültéri medencével rendelkezik, valamint tanuszoda, gyerekmedencék, gyógyfürdők (Brüggölő), gyógykezelések és egy kilenc szaunából álló, kút medencével és pihenőrészleggel ellátott szauna világ is tárt karokkal várja a kikapcsolódásra vágyókat.

   


A Hagymatikum gyógyvizei és félhomályos szauna birodalma egy olyan világba kalauzolt, ahol többé-kevésbé, úgy testileg, mint lelkileg is sikerült ellazulni. A termek nagysága azonban egy picit zavart és úgy éreztem, hogy a grandiózus kupolák muzeális varázsa, egy picit az intimitás és lelkünk prioritásának rovására ment. Ennek ellenére, igazán szép pillanatokat élhettünk meg itt, és ha szeretnénk, hogy Makó is kellemes élmény maradjon számunkra, sétáljunk egyet ebben a barátságos, laza városkában, látogassunk el a helyi zöldségpiacra, és vásároljunk otthonra egy fél kiló vöröshagymát is.


Ltu s   T hr m   S pa     Lu x ur   R es ot

(Fel ix ar im)

                



            A Lotus Therm egy nagyszerű, öt csillagos wellness szálloda, Nagyváradtól mindössze 8 km-re, a termálvizeiről híres Félixfürdőn. A hotel egy csendes, picit félreeső környéken, az erdő alatt található, ahol egy pihenni vágyó lélek tényleg nyugalomra lelhet. A szálloda főbejáratán belépve, egyből megfogott elegáns stílusa. Ideális környezet igényes vendégeknek. Nagyon fontos az első benyomás és úgy éreztem, hogy sikerült meggyőzzenek.

           


Egy másik fontos szempont, ami szerint egy szállodát értékelek: a fogadtatás, az udvariasság és a kedvesség. A Lotus Therm esetében, ezek az elvárások is teljes mértékben teljesültek. A szobánk berendezése ízléses, emellett tiszta és nagyon kényelmes volt, ablakai az erdőre néztek. Minden a helyén volt. Egy-egy apró figyelmesség csodákat művelhet. Kedvesen figyelmeztettek, hogy a wellness részleg csempéje csúszhat; egy aranyos hölgy bemutatta a szaunákat és adott néhány jó tanácsot használatuk felől; amit pedig kimondottan szép gesztusnak tartok, ha egy étteremben megkérdezik, hogy ízlett-e a vacsora. Előzékenyek, illedelmesek és barátságosak voltak.


                A wellness részleget egzotikus légkör lengi körül. Egy hely, ahol a vendég abszolút el tudja magát engedni és nem esik nehezére a folyton zakatoló időről megfeledkezni. Nem volt zsúfolt, nem volt tömeg. A wellness tágas és szellős, ugyanakkor ezt tökéletesen ellensúlyozza a rengeteg trópusi növény és az ernyős pálmafák. Nagyon sokat számít a minden irányból beáramló természetes napfény. A medencék szétszórtan helyezkednek el, kint és bent egyaránt. A fagyos estéket a gőzölgő, forró vízben tölteni, közben a csillagokat nézegetni, egészen varázslatos. A szaunák birodalmában igazán kizárhatjuk a rohanó külvilágot. Nem túl tágas és picit szegényes a választék, viszont ellensúlyozza békés atmoszférája és az elegancia. A vacsora ízletes felhozatalát az élő zene és egy markáns, telt ízű bor koronázta meg. S bár az étterem üvegfala szomszédos a wellness részleggel, egy selyemkönnyű, hangtalan vízesés sejtelmesen választotta el. A reggeli terülj-terülj asztalkám bősége után pedig mi más eshetne jobban, mint a kora délelőtt hűvös levegőjén egy kis kalóriaégető, frissítő úszás?


ál o  R esrt:

Ga  S an te rr a   S pa



            Székelyföld egyik vadregényes szegletében, valahol a Szent Anna-tó és Bálványos vára közti vidéken, található egy napsütötte tisztás, mely az ország egyik közismert és méltán kedvelt wellness komplexumának, a Bálványos Resortnak ad otthont. Mindig öröm ide visszatérni és a belvilágára jellemző egyedi stílusa újra és újra elbűvöl. A négy csillagos szállodát egy fajta izgalmas, színekben gazdag, különleges hangulat formál és alakít, sugárzik belőle a melegség és egy olyan összképet teremt, amelyben élvezet elmerülni. A szobákat is pontosan ez a légkör jellemzi, az ötletes díszítő elemek és kiegészítő tárgyak még teljesebbé teszik. Kényelem és stílus együttes erővel teremti meg az otthon melegét.






A tágas terek és hatalmas kupolák világával szemben ugyan messze alulmarad wellness részlege, de a modern kivitelezés és az ízlésesen kialakított belső dizájn kohéziója megteremti azt az egyedi miliőt, azt a megmagyarázhatatlan kisugárzást, melynek sejtelmes vonzereje az első perctől kezdve hatalmába kerített. Bár a wellness részleg egy különálló épületben található, az üvegfalas légifolyosónak köszönhetően akár fürdőköpenyben is könnyedén megközelíthetjük. 




        A Grand Santerra Spa-nak leginkább sötétedés után érvényesül misztikus kisugárzása. A modern élményfürdőzés, a természetes elemek beolvasztása (a fagerendás mennyezet, a nagymedence ikonikus sziklaképződménye, a nyers, ám mégis fenséges kőlapos borítás), a szervezetünkre nyugtató hatású, fonott állólámpák félhomálya, a medencék megvilágítása és fénytechnikája, valamint a kellemes, instrumentális zenei aláfestés egy olyan környezetet teremt, ahol igazán alámerülhetünk megsebzett lelkivilágunkba. Véleményem szerint, a wellness központok lényege, hogy olyan szellemi és fizikai állapotba kerüljünk, amely a teljes kikapcsolódásról szól, amikor megszabadulhatunk a stresszes gondolatainktól és ellazíthatjuk görcsös izomzatunkat. Ezt csak egy olyan közegben érhetjük el, ahol mindenképp felszabadulhatunk, ahol biztonságban érezhetjük magunkat, ahol elmerülhetünk egy zubogó sós medence habjai közé vagy éppen a gőzkabin párás útvesztőjének hullámaiban. Ezt számomra a Grand Santerra Spa tökéletesen tudja biztosítani.




A gőzölgő, kinti medencében elfogyasztani egy pohár nyárízű rozét, ellazulni a fenyőágas, fafűtéses székely szaunában, megismerkedni a Gastrolab különleges ízvilágával és a Fork reggeliével, együttesen erősítik ezt a számomra oly fantasztikus élményt. Ennek a földöntúli élvezetnek csak egy valami tud gátat szabni, és ez pedig a hírnév. A Bálványos Resort annyira közkedvelt és népszerű lett az évek során, hogy a hajdani nyugodt és barátságos légkört, mely alig számlált látogatót, felváltotta a teltház és időnként nagyon zsúfolt tud lenni. Félő, hogy megfakul és elveszti eredeti fényét.

 

. . . 


Testünk és lelkünk együttes ápolása, nem a modern kor újkeletű vívmánya. A wellness központok kultúrájának alapjait már réges-régen lefektették Róma városában. Lenyűgöztek Caracalla termáinak lélegzetelállító romjai. De volt szerencsém Pompeji feltárt fürdőibe is ellátogatni. Az emberiség mindig áldozott a kényelem oltárán, és ez valahol teljesen normális, mert természetünkből adódóan, mértéktelenül törekszünk a jólét minden formáját elérni. Amíg pedig teásbögrénk melegéből próbáljuk megidézni az elmúlt nyár emlékeit, dobjuk le magunkról a takarót és engedjünk a kényeztetésnek, hisz várnak ránk az ország és a határvidék szebbnél szebb wellness központjai.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Egy kirándulás, ami nagyon balul sült el

EPHESZOSZ, az ókori világ legnagyobb városa

Szeltersz