Szász-hagyaték: Erődtemplomok


SZÁ S Z-H A GY A TÉ K

        Erődtemplomok

 

Szászfehéregyháza (Viscri, Deutsch-Weisskirch)

A félreeső kis szász falucska Brassó megyében található és a közelben lévő Szászbuda (Bunești) községhez tartozik. Nevét a fehér falú, faerkélyes erődtemplomáról kapta, mely az UNESCO kulturális világörökség részét képezi.


A hely érdekességéhez tartozik, hogy Károly walesi herceg vette szárnyai alá, és egy alapítvány keretein belül, a templomhoz vezető utca teljes hosszát felújítatta, munkalehetőséget biztosítva ezzel a helyieknek. A herceg maga is vásárolt itt egy házat, amelyet erdélyi utazásai során szokott használni.


                Az evangélikus templomhoz vezető utca házainak arculata bámulatosan tükrözi a régi idők hangulatát. A múltba röpít vissza, valóságos időutazás. Az utca végén, egy kisebb dombtetőn emelkedik a 15. századi gótikus stílusban épült erődtemplom, melynek hófehér várfala és faerkélyes bástyái igazán mutatósak. A várfallal körülvett várudvar közepén található a vártemplom, udvara virágoktól illatozik, tornyából pedig nagyon szép a kilátás.



Szászhermány (Hărman, Honigberg, Huntschprich)

                Az impozáns, szász-hagyatékkal büszkélkedő település Brassó megyében található, 12 km-re a megye anyavárosától, Brassótól. A sokat tűrő, nehéz múltra visszatekintő, de nagyon jó állapotban fennmaradt erődtemploma, az erdélyi szász építészet ékes példája.


                Az erődtemplomot a 13-dik század elején építették, ám az évszázadok során elszenvedett atrocitások, ostromok és tűzvészek miatt számos átépítésen és renováláson esett át. Román-gótikus stílus jellemzi, de az átépítések során, arculatán a reneszánsz jellemvonásai is megjelentek. Az evangélikus szász templom igazi erődként funkcionált, kettős várfal veszi körül, számos bástyával és az egész erődöt körülölelő vizesárokkal (ezt a későbbiekben feltöltötték). A háromhajós épület jellegzetes templomkapuval büszkélkedik, belvilágát pedig a keresztboltív jellemzi, ahol a szentélyt oszlopokon nyugvó, csúcsíves boltív választja el a főhajótól. Az orgona és az oltár, a barokk stílusjegyeit hordozza.




                A templom területére egy barokk folyósón át juthatunk be, mely a vizes árkot szeli át és a hajdani felvonóhidat helyettesíti. A hófehér falak mögött egy hermetikusan elzárt világ fogad, egy barátságos, rendezett udvar, melynek közepén emelkedik a gótikus templom számos ablakszemével. A belső várfal és annak aprócska kamrái szavak nélkül is mesélnek. A fennmaradt kamrák a várfalba beékelődve biztosították az ostromok alatt az otthont, az éléstárat és a műhelyek helyszíneit. Néhány kamra élethűen berendezve várja kíváncsi látogatóit. A várfal tetején gyilokjáró szalad végig, néhány kamrába innen, felülről is beláthatunk. Az erődtemplom területén most is élénk restauráció folyik, a munka legújabb gyümölcse a Mária-kápolna csodás freskómennyezete.


Berethalom (Biertan, Birthalm)

                Segesvár és Medgyes között majdnem félúton, főutat nem érintő, kitérővel megközelíthető település. Szeben megyében található, Berethalom község központja. Erődtemplomát Erdély egyik legszebbjeként tartják számon, a világörökség részét képezi.


                A gótikus, torony nélküli templomcsarnokot már az 1200-as évek végén említik. Összesen három várfal veszi körül, számos bástya és különálló torony védelmezi. Az erődtemplom érdekességei közé tartozik a fedett lépcső, melyen gyalogosan lehet megközelíteni a templomot, a fából készült harangtorony és az óratorony. Először a reneszánsz templomkapu fogad, melyet átlépve a hálóboltozatú hajóban találjuk magunkat. Egy csúcsíves boltíven át juthatunk a jellegzetes, csillagboltozatú szentélybe. Az innen nyíló sekrestyeajtó zárszerkezete kimondottan híres.


                Az erődtemplom látványa már messziről lükteti a tagadhatatlan várhangulatot. Felkapaszkodva az alagútszerű fedett lépcsőn, a harangtorony és az óratorony robosztus lábai között lépünk be a templom belsőudvarába. A régmúlt szaga lengi körül a magas templomfalakat. Az udvara körbejárható, megcsodálhatóak a várfal bástyái és tornyai, a várfalak alatt elterülő falu, az ég fele elvékonyodó, nyúlánk háztetők, valamint az udvar spirituális éke, a Scheidungshaus. Története azért érdekes, mert régen ide zárták be két hétre azokat a házastársakat, akik az elválást fontolgatták. A párterápia olyannyira sikeresnek bizonyult, hogy a legtöbb pár az összezártság meghitt pillanataiban meggondolta magát és az ásó, kapa, nagyharangot választotta.





Prázsmár (Prejmer, Tartlau, Tuartlen)

                A Prázsmári    evangélikus erődtemplom Brassó megyében, 17 km-re Brassó városától emelkedik büszke, megtorlást nem tűrő, robosztus várfalával a falu házai fölé. Nevezhetnénk a Szászhermányi erődtemplom ikertestvérének is, ám a méretbeli különbségeket figyelembe véve, inkább illő rá az oltalmazó nagytestvér. A templom a világörökség része.


                A templomot a 13-dik század elején építették (a felsoroltak közül a legrégebbi) és a Barcaság legjelentősebb erődtemplomaként tartják számon. Eredetileg három várfal ölelte körül, ezek közül csak a középső és a belső várfal maradt fenn. A középső várfalat vizesárok tette még áthatolhatatlanabbá. A későbbiekben a felvonóhidat oszlopos alagút váltotta fel. Az erőd felépítése komplexebb, mint kistestvére esetében, az alagúton át egy kisebb udvarra érünk, ahol a barbakánnal, a főkapu megvédésére emelt erődítménnyel találkozunk, régebb a városháza (jelenleg múzeum) is itt kapott helyet, valamint a sütöde. A főkapun áthaladva jutunk be az erődítmény templomudvarába, melynek közepén egy szabályos kereszt alakú, román-gótikus stílusban épült templom emelkedik tornyával a magasba. Belvilágát nagyon szépen felújították. A várfal belső falában közel 300 kamrát alakítottak ki, négy szinten egymás fölött, melyeket fából készült állványzaton lehet megközelíteni. A várfal gyilokjárója itt is körbejárható.




                Belépve a templom udvarára a csodálat és a rémület vegyes érzése töltött el bennünket. Hátborzongató varjak üldögéltek egy öreg fán. Kevés fény jut be a csendes és nyomasztó magányban úszó, szűknek tűnő udvarra, fejünk fölé nőttek az ódon várfalak. Az egymás fölött zseniálisan kialakított kamrácskák összevisszasága azonban nagyon izgalmas volt a számomra. Szövevényes, recsegő-ropogó faállványokon vezet keresztül-kasul ez a függőleges labirintus.



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Egy kirándulás, ami nagyon balul sült el

EPHESZOSZ, az ókori világ legnagyobb városa

Szeltersz