Barlangok gyomrában

          Valamikor nagyon régen, láttam egy filmet, mely igaz történet alapján készült és főhőseit embertelen megpróbáltatások árán vezeti át egy hatalmas barlangrenszer gyomrán. Itt hallottam először a következő idézetet: "Kéjpalotát emelt a kán / Egy xanadui hegy fokán / Hol a szent folyó, a nagy Alph / A naptalan tengerbe tart / Vak barlangokon át". Az idézet, mely Samuel Taylor Coleridge angol költő Kubla Kán című verséből származik, egyszerre váltja a ki az emberekből az ismeretlen felkínálta izgalmakat és tölti el az igazán hátborzongató félelemmel. A főhős ezt a verset mondogatva talál ki a barlang naptalan labirintusából. Bármikor meghallom, vagy eszembe jut ez a verstöredék, mindig ez a kettősség érzése kerít hatalmába: a barlangok iránt táplált csalóka izgalom és az ismeretlen sötétség felkínálta félelem. A kettő együtt jár, kézen fogva várnak a legtöbb barlang ásító bejáratában.


          Első testközeli élményeim a barlangokkal egészen kiskoromban kezdődtek a Vargyas patak völgyében, ahol volt szerencsém számos barlangban járni, némelyikben többször is. Itt kerített hatalmában ez a kettős érzés legelőször. Szó szerint lenyűgözött a barlangok világa, a kaland, az izgalom, gyerek fejjel hihetetlen élmény volt. Feltérképezni az Almási-barlang járatait, felkeresni Nagytermét, megjárni a Kutyalikát, benézni a Pokol kapuján és inni a Jordán kútjából, felejthetetlen élményekkel gazdagított. Ezek a kalandok sarkaltak arra, hogy más barlangokat is felkeressek és teszem a mai napig is, minden adandó alkalommal.
          Bár az Almási-barlang indított el ezen az úton, a bejegyzésem most mégsem erről a barlangról fog szólni, hanem olyan barlangokról, ahol olyan dolgokat láthatunk, melyek a természet igazi mestermunkáját dícsérik. Sokak számára a barlang nem más, mint egy sötét, nedves lyuk, ahol guanón (denevér ürülék) és sáron kívül nincs semmi, ahová nem is érdemes bemenni. Viszont ha bele gondolunk abba, hogy az itt látható képződmények, mint például a sztalaktitok, a sztalagmitok és cseppkőoszlopok, több ezer éves, akár több millió éves munkával alakultak ki ezekben a "sötét lyukakban", egészen más lesz a súlya és eszmei értékük valahová a felbecsülhetetlen kategoriába sorolható.
          Ami nagyon jó hír, hogy Románia számos barlanggal büszkélkedik. A rossz hír azonban az, hogy turizmus hiányában ezek a barlangok sok esetben nem is ismertek, megközelítésük nehézkes, vagy egyszerűen olyanok a körülmények, hogy akár életveszéllyel is járhat. Szerencsére akad számos olyan barlang is, melyek ki vannak világítva, idegenvezetés folyik és különösebb veszélyek nélkül látogathatók. Ezek körül szeretnék bemutatni most párat!


Bucsecs-hegység: Ialomița barlang

          A Ialomița barlang talán ismerősen cseng mindenki számára, hiszen erről a barlangról már ejtettem pár szót egy előző bejegyzésemben, amikor különleges templomokról írtam. Ez az a barlang, melynek szájában a Ialomița kolostor található. Rendkívüli hely.


          A kőzet összetételének és persze némiképp a megvilágításnak köszönhetően is, csodálatos színekben pompázik a barlang. A víz sokévnyi munkája látványos alakzatokat hagyott az útókor számára.











 
Erdélyi-középhegység: Aranyosfői-jégbarlang

          A barlang érdekessége, ahogy a neve is sejteti, maga a jég, ugyanis a jégbarlangokban, így az Aranyosfői-jégbarlangban is, a jégnek jutott a főszerep. A barlangot érdemes nyáron meglátogatni, hiszen ilyenkor még jobban tapasztalható az az atmoszféra, amely a kinti kánikula és a barlang mélyén érezhető téli hideg kohéziójából ered. A barlangot vaslépcsők rendszerén lehet megközelíteni és ami érdekességnek számít, hogy itt nem bemegyünk a barlangba, hanem szó szerint bele mászunk, ugyanis a barlang pereméről indul meg a vasszerkezet és alá kell ereszkedni a mélységbe. Ahogy haladunk lefele egyre hidegebb lesz, így érdemes melegen öltözni. Miközben a barlang szájában még zöldel a növényzet, odalent már a jég birodalma várt ránk. Kicsivel több mint 100 méter mélyre kell ereszkedni. A barlang nem nagy kiterjedésű, viszont egészen különlges látványt ígér. Hazafele pedig megismerkedhetünk a mócok finom palacsintájával.











Király-erdő: Zichy-barlang

          A barlang a Sebes-Körös völgyében található, melyet egy erdei séta közbeiktatásával közelíthetünk meg. A cseppkőbarlang érdekességét képezi, hogy jelenleg is aktív barlang, a mai napig is patak szeli át, a Styx. A barlanglátogatás során szinte mindvégig a patak medre fölött haladunk egy vasszerkezetű, deszkával padolt hídon. A járat néha egészen összeszűkül, így még izgalmasabbá teszi a látogatást.


















Király-erdő: Mézgedi-cseppkőbarlang

          A Mézgedi-cseppkőbarlang hatalmas szájat tátva ásít a világra. Óriási bejárata felettébb fejedelmi. Az igazi látnivalókat azonban a sötétség rejtekében lelhetjük csak meg. Csodás képződmények láthatóak az idegenvezetés során.

















Király-erdő: Medve-barlang

          A király-erdői barlangoknak se szeri se száma, de midközül mégis a legcsodálatosabb a Medve-barlang. Igazi cseppkőbarlang. Igazi látványosság. A barlang hihetetlen épségben maradt fenn, fantasztikus képződményekkel találkozhatunk a mészkőbarlang útvesztőjében. Nevét egyébbként az itt talált barlangi medvéről kapta, mely azért is számít kuriózumnak, mert Európában mindössze négy teljesen ép barlangi medve csontvázat találtak. Mellesleg a barlang mélyén a híres csontváz is meglátogatható.
          Mint minden jó háznál, itt is van csengő, csak hogy tudják a medvék, hogy jövünk...




















          A barlangi medve (Ursus spelaeus) csontváza...


























-o-o-o-o-o-O-o-o-o-o-o-


          A következő bejegyzésemben a Fogarasba látogatunk, megtapasztaljuk a Transfogaras rettentően kanyargós útját, ezt követően túrázni fogunk a Bâlea és Zerge tavakat összekötő turistaösvényen, majd leírva egy kört, meglátogatjuk a Zerge-vizesést és a Fogarast átszelő alagúton keresztül térünk vissza a kiindulópontba! Tarts velem legközelebb is! Addig is a legjobbakat!


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Egy kirándulás, ami nagyon balul sült el

EPHESZOSZ, az ókori világ legnagyobb városa

Szeltersz