A volt kulturális főváros: Nagyszeben

          Kétség nem fér hozzá, országunk egyik legkarizmatikusabb városa az Erdély szívében virágzó, igazán izgalmas Nagyszeben. A sokszínű város, mely nemcsak színes házaira, hanem lakosságának diverzitására és ebből fakadóan kultúrális és művészeti heterogenitására is igaz, számos meglepetést és igazi látnivalót tartogat. Ennek fényében aligha véletlen választották meg 2007-ben Európa kulturális fővárosának. Nagyszeben igazi turistaparadicsommá nőtte ki magát. Ennek következtében be került az én látóterembe is, és csakhamar felkerült arra a retinámon található képzeletbeli listára, amin olyan városok sorakoznak, melyeket mindenképp szeretnék meglátogatni. Kicsit megkésve, de picivel több mint 10 évvel a becses cím kiérdemelése után, azaz körülbelül három évvel ezelőtt mi is megcsodálhattuk a volt kulturális fővárost, Nagyszebent.


          A várost II. Géza magyar király alapította és szász lakossággal telepítette be. Nagyszeben tulajdonképpen magyar király által alapított szász város. Elnevezésének eredetéről megoszlanak a vélemények. Származtatják a Szeben patak nevéből is, ugyanakkor a Sibin vagy Sebin személynevekből is. Ami viszont teljesen biztos, hogy a 11-dik században már létezett. A város csakhamar az Erdélyben élő szász lakosság szellemi és kereskedelmi birodalmává nőtte ki magát, töretlen sikere pedig a mai napig is figyelemreméltóan kitart. Most pedig hadd lássuk, mivel is büszkélkedhet egy volt kulturális főváros!
          Azok számára, akik szeretnek híres városokban barangolni és felfedezni mindezek zegét-zugát, Nagyszeben óvárosa igazi földreszállt mennyországot kínál. Az óváros nem nagy, ami azért is jó, mert könnyen belátható, ami a tájékozódást illeti, valamint könnyen bejárható is, hisz egy hétvége bőven elég, hogy hegyiről-farkára feltérképezzük. Látnivalói egyértelműen a Nagypiac, a Kispiac és a Huet-tér köré csoportosulnak, melyek maguk is egymás szomszédságában találhatóak. A nevezetességek zöme tehát itt látható, valamint az óváros peremvilágában, a várfal mentén, ahol egy igen kellemes promenád szalad végig, így egy kellemes séta közben megcsodálhatjuk a fal mentén pihenő bástyákat is. Természetesen Nagyszeben városát csak úgy érdemes bejárni, ha legalább pár óra erejéig megtudunk feletkezni az idő múlásáról, és gondtalanul el tudunk veszni a szász házak különleges világában. Ha igazán jól csináljuk, érezhetjük a város egyedi hangulatát.
          Nagyszeben szívét kétségkívül a Nagypiac testesíti meg, mely tulajdonképpen az óváros legnagyobb és egyben a legismertebb tere. Itt található a legnívósabb épületek zöme, valamint ezen a téren rendezik meg minden évben a híres karácsonyi vásárt is. A tér igazán látványos, általában turistákkal és persze pezsggő élettel tele. A Nagypiac ad otthont a város talán leghíresebb épületének, a Brukenthal Múzeumnak, a Városházának, a Katólikus Szentháromság templomnak, a régi Tanácstoronynak és nem utolsó sorban annak a számos szász stílusú háznak, melyek jellegzetes tetőszerkezetükkel és színes falaikkal körbe zárják a teret.


          A Brukenthal múzeum a város egyik legnagyobb atrakciójkát testesíti meg és az én véleményem is az, hogyha egyszer Nagyszebenben járunk mindenképp látogassuk meg. A Brukenthal az ország első múzeuma. Az itt található műemlékek gyűjteménye tényleg lenyűgüző, ám ami az alkalmazottak tappintatosságát illeti, van még ahová fejlődni. Úgy gondolom ezt érdemes mindenképp megemlíteni, még akkor is, ha ez picit rá nyomja bélyegét a város varázslatos arculatára.
          Lehet hogy csak nekem volt ilyen élményem a témával kapcsolatosan, de én úgy gondolom, hogy az emberekkel való bánásmódon van mit javítani. Körülbelül zárás előtt 1 órával értünk be a múzeumba, tehát valószínűleg ez volt az oka a gorombaságnak, de még így sem elfogadható, hiszen külföldön egészen másképp állnak a dologhoz.
          Ha külföldön késve érkezel egy múzeumhoz, akkor egyszerűen nem engednek már be, ugyanis zárás előtti fél vagy egy órában már nem is lehet jegyet venni. Igazából ez működik nálunk is, de valahogy a Brukenthal múzeumban ez nem valósult meg. Ha azt mondják, hogy már nem lehet bemenni, mert nemsokára zár a múzeum épülete, megértem és visszamegyek másnap, viszont az, hogy már úgy néznek rád, hogy mit keresel te is itt ilyen időben és nyersen közlik, hogy mindjárt zár a múzeum és ha be akarunk menni akkor úgy igyekezzunk, hogy aztan nehogy túl lépjük az időt, ez már nem megengedhető és egy adott ponton sértő és felháborító is. Ez a jegypénztárnál történt, és ez még nem minden. A kedves alkalmazottak fél órával zárás előtt már fel voltak öltözve, táska a vállon és nézték, hogy már mikor megyünk haza. Ez egy turista számára nagyon negatív élmény. Zárás előtt már jóval a múzeum épületén kívül voltunk, még egy órát sem ültünk. Máskülönben én úgy tudom, hogy a látogatási program az a látogatókra érvényes, nem pedig az alkalmazottakra. Az alkalmazottak a program vége után kellene elmenjenek, nem pedig már zárás előtt fél órával sóhajtoznak. Ez egy turista számára nagyon kellemetlen. Külföldön ilyen nincs, a múzeumokban zárás előtt 10 perccel is kedvesek és ha már ott az idő, szépen figyelmeztetnek, hogy lassan zárás, nem pedig csúf szemekkel szúrkálnak az egyik ajtó mellett felöltözve, készen az indulásra. Ilyen és ehhez hasonló esetek miatt tartunk ott a turizmussal, ahol tartunk.



          Nem a Brukenthal múzeum az egyetlen csodás épület a Nagypiac területén, itt található a polgármesteri hivatal is, mely egy igazán különleges architekturális műalkotás.



          A polgármesteri hivatal tőszomszédságában található a Szentháromság plébániatemplom is, melyet érdemes felkeresni és egy kicsit belülről is megcsodálni, igazán szép templomról van szó.











          A régi Tanácstorony a város egyik kiváló kilátója, mindenképp ajánlott felmenni a torony tetejébe és onnan feltérképezni az óváros szépségeit. Ennél jobb kilátás már csak az Evangélikus székesegyház tornyában vár ránk.





          A képeken nagyon szépen látható a Nagypiac és a körülötte elterülő óváros, valamint az óvárost körülölelő modern városrészek.






           A másik oldalon a Nagypiac tőszomszédságában elterülő Kispiac található és annak ikonikus látképe, az Evangélikus székesegyház és az azt kürölfogó Albert Huet tér.



           Az alábbi képeken Nagyszeben jellegzetes szász házainak igazi tárházát csodálhatjuk meg. A házak jellegzetessége a rendkívüli szinkavalkád és a magasra ívelő különleges, egyedi építésű háztetők.









 





          Áthaladva a régi Tanácstorony boltíves kapuja alatt, egyenesen a Kispiacra érünk ki. A Kispiac szívét az Evangélikus székesegyház és a Huet tér képezi. A szász házaknak itt is számos ékes példájával találkozhatunk. Egyébbként itt található A Fekete Medve Gyógyszertár, mely az ország egyik legrégebbi patikája, a Hazugok hídja, a Luxemburg ház, a híres Aranyhordó étterem, valamint innen közelíthető meg a legegyszerűbben az Aranyművesek lépcsős tere is.







           A Hazugok hídja: a legenda szerint ha valaki áthaladta közben nem mond igazat, furcsa hangokat hallatt a híd, továbbá el is ájulhat a hazug ember rajta. Legenda ide vagy oda, nagyon szépen látszik róla a Kispiac. Már csak ezért is érdemes megkockáztatni. 


          A híd mellett emelkedik a Luxemburg ház is, a hídról nagyon jó a rálátás.








          A felső képen látható a Fekete Medve Gyógyszertár épülete. A patikamúzeum nagyon érdekes, főleg gyógyszerészek számára, de nemcsak. A régi, de jó állapotban megmaradt bútorzaton kívül, gyógyszertári felszerelések, edények egész tárházával ismerkedhetünk meg.
          Egyébbként, ami nagyon jó pont, hogy külföldi városokhoz hasonlóan vannak Nagyszebenben is összesített belépők, tehát egy jegy árával több múzeumba is beléphetünk. A jegy két napig érvényes. Ezeket a jegyeket az összesített jegy keretén belül látogatható múzeumokban ki is válthatjuk. Nagyon jó ötlet.





          A Fekete Medve múzeum mellett balra található az átjáró az Aranyművesek lépcsős terére, mely egy nagyon hangulatos kis szűk utcácska, többnyire pirosra festett házacskákkal.







          Az Evangélikus székesegyház a város igazi szimbóluma, magas tornyával az óváros messzemenőleg megmagasabb épülete.








         A óvárosban érdemes céltalanul barangolni, elveszni a házak között, szűk utcák világában. Nagyon hangulatos.





          Egy romantikus séta után egy hozzá illő vacsora is dukál. Az Aranyhordónál (Butoiul de Aur) jobb helyet nem is találhatnánk. Az Aranyhordó az ország elsőként bejegyzett étterme. Egy kicsivel drágább a többi étteremnél, de ha már itt jár az ember, vétek lenne kihagyni.





          Az Evangélikus székesegyház Nagyszeben egyik kiemelkedő épülete. Az Albert Huet téren található és bár éppen renoválták amikor itt jártunk, így belterét nem láthattuk, a harangtoronyba azért szerencsére sikerült feljutni. Nagy kihagyás lett volna, ha nem. A kilátás elképesztő, innen tényleg lehet látni az egész várost.
          Feljutni a harangtoronyba elég félelmetes, tériszonyosoknak egyáltalán nem ajánlom. Picit olyan mintha Herry Potter világába csöppentünk volna. A torony belseje teljesen üres, elég nagy a huzat, galambok szállnak minden fele és fa lépcsőn kell felkapaszkodni a torony falai mentén egészen fel végig a harangok között. Izgalmas és ugyanakkor hideglelősen hátborzongató élmény.
          A harangtorony kilátója azonban kárpótol minden szenvedésért, hiszen a kilátás az tényleg gyönyörű. 




          A felső képen a Katólikus Szentháromság templom látható, az alsón pedig a Kispiac, valamint a régi Tanácstorony





          A képen az Ortodox Székesegyház látható. Különleges épület, egyedi belső térrel. 





          A Nagyszebeni Ortodox székesegyház a város kuriózumának számít. Bizánci stílusban épült és erőteljesen hordozza az isztambuli Hagia Sophia stílusjegyeit. Ez nem véletlen, hiszen a híres mecset mintájára építették. Beltere fantasztikus, és bár sokan giccsesnek találhatják az épület temérdek, túldiszített freskókavalkádját, ilyen és ehhez hasonló épületek esetében nem beszélhetünk giccsről, hiszen a giccs megnevezést egy értéktelen, csiricsári tárgyra értjük, ebben az esetben pedig mindenről beszélhetünk csak értéktelenségről nem, sokkal inkább értékről és elismerésről azon személyek iránt, akiknek sikerült ezt fáradtságos munka álltal kivitelezni. Ezek az alkotók áldoztak a művészetek oltárán! 















          Ha már megnéztünk mindent az óváros szívében és egy kis pihentető sétára vágyunk, nincs is jobb hely ehhez az óváros peremén futó promenádnál a várfal mentén. Séta közben láthatjuk majd a várfal menti bástyákat, valamint a hangulatos kis kávézókat is.




          A promenádon láthatóak a Kádár torony, a Fazekasok tornya és a Fegyverkovácsok tornya is. 








          Miután végighaladtunk a promenádon, visszatérhetünk a Nagypiacra, ha folyamatosan jobb irányba tartunk. Az alsó képen látható sétálóutca, mely könnyen felismerhető, egyenesen a térre vezet.
          Nagyszebenben egyébbként található még egy izgalmasnak ígérkező szabadtéri múzeum is, ahová mi sajnos nem tudtunk eljutni. Az Astra szabadtéri múzeum tulajdonképpen egy falumúzeum, mely a Törcsvári-kastély mellett lévő kis múzeumhoz lehet hasonló. Ha van rá idő, érdemes lehet ide is ellátogatni!



-o-o-o-o-o-O-o-o-o-o-o-


          A nagyszebeni óváros feltérképezésének végéhez értünk, remélem sikerült mondenki számára valami újat bemutatni. Úgy gondolom, hogy Nagyszeben egy nagyon izgalmas város, rendkívüli atmoszférával, rengeteg látnivalóval, ahol elérdemes legalább 1-2 napot elidőzni. 

          Legközelebb valami egészen mással foglak várni benneteket, magunk mögött hagyjuk a városokat, a kastélyokat, sőt még a vártemplomokat is, és egy egészen különleges hellyel ismerkedünk majd meg, a Bodzavásári Iszapvulkánokkal! Tarts velem legközelebb is! És addig is, a legjobbakat!



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Egy kirándulás, ami nagyon balul sült el

EPHESZOSZ, az ókori világ legnagyobb városa

Szeltersz