Különleges templomok

          Ebben a bejegyzésben négy egészen szemrevaló templommal ismerkedhetünk meg, melyek valamilyen okból kifolyólag különlegesnek számítanak. Ennek fényében betekitést nyerhetünk a Szászfehéregyházi (Viscri) erődtemplomba, a Berethalmi erődtemplomba, a Ialomițai barlangkolostorba, valamint a Kerci kolostor romos birodalmába.



          Szászfehéregyházi(Viscri)erődtemplom

          Szászfehéregyház Brassó megyében, Segesvártól 42 km-re található és nevét fehér falú faerkélyes erődtemplomáról kapta. A falu egészen rendezett és szépen felújított, csak éppen az ide vezető út viseli meg kissé a látogatót. Bár ha mindent egybe veszünk, el is veszne bája egy fehér csíkos asztfalt úttal. A falu némiképp Károly herceg védelme alatt áll, aki egy alapítvány keretein belül újítatott fel egy utcányi szász házat. Továbbá munkalehetőségeket is biztosít a falubelieknek, az itt készített gyapjútermékeket Németországban értékesítik. Az utca amiről beszélünk, a vártemplom lábáig tart, igazi múltbéli utazást ígér a házak arculata. Természetesen a templom is fel lett újítva, látogatható a turistáknak, és még egy múzeum is megcsodálható a várfalak mögött. A herceg egyébbként számtalanszor fordult már meg Viscriben, ugyanis Erdélyi utazásai alkalmával általában a faluban száll meg.










          Berethalmi erődtemplom

          Az erődtemplom Szeben megyében található, Berethalom községben. Nevének érdekessége, hogy két szó kohéziójából ered, az egyik a Bert/Beret, mely a Berta név férfi megfelelője a német nyelvben, valamint a német félsziget/sziget Holm, vagy magyar halom szóból származtatható.
          Egyébbként Erdély egyik legszebb erődtemplomáról beszélünk, mely az 1200-as években épült. Különlegessége, hogy torony nélküli csarnoktemplom, mely a gótika és a reneszánsz stílusjegyeit is magán viseli. Kimondottan lenyűgöző a templom boltozata.



 




























          A Ialomițai barlangkolostor

           A kolostor Dâmbovița megyében, a Bucsecs hegységben, a Ialomița barlang közvetlen bejáratánál található. A táj csodálatos és nem kevésbé a kolostor, melynek elhelyezkedése felettébb egyedülálló. A barlangkolostort az 1500-as évek elején építették és számos átépítés után a mai napig is működik. Ahogy ott emelkedik a barlang szájában, van benne valami misztikus, sőt akár hátborzongató is. Minden esetre, aki látta a Cave című filmet, az biztosan tudja, hogy miről beszélek.
          A kolostor egyébbként nagyon elnyerte tetszésemet, van benne valami egészen különleges, amit csak még jobban megerősít a kolostor mögött tátongó barlang is (a barlang máskülönben nagyon szép, amit majd egy elkövetkező bejegyzésem alkalmával be is mutatok).

















          A Kerci romos kolostor

           A kolostor Kerc-en, Szeben megyében található, Nagyszebentől 48 km-re. Az épületet az 1200-as évek elején építették és az itt lakó szerzetesek Franciaországból, a pontignyi apátságból érkeztek. A kolostor a 16. században indult pusztulásnak, melynek egy részét a későbbiekben szász evangélikus templommá alakítottak át.
          A kolostor romjai és az evangélikus templommá átalakított templomszárny ötvözete festői környezetet varázsolt Kerc központjában. A templom látogatható, ahogy a kolostor gondozott, romos udvara is, de előzőleg kulcsot kell kérni a szomszédságban lévő papilakról, ahol nagyon készségesen álltak rendelkezésünkre.





























-o-o-o-o-o-O-o-o-o-o-o-



          Legközelebb valami egészen mással érkezem, ugyanis következő bejegyzésem témája Nagyszeben városa lesz, valamint annak legkülönlegesebb játványosságai. Nagyszeben országunk egyik legszebb városa, így lesz bőven látnivaló is! Tarts velem legközelebb is, maradj otthon!


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Egy kirándulás, ami nagyon balul sült el

EPHESZOSZ, az ókori világ legnagyobb városa

Szeltersz