Cantacuzino kastély: egy falatnyi Éden

          A Prahova-völgyében található Bușteni városa egy igazi turistaparadicsom. A város fölött a Bucsecs (Bucegi) hegység lélekzetelállító sziklaóriásai magasodnak, így a táj szépsége már eleve adott. És bár a hely delejező vonzzereje minden szempárt igájába hajt, hadd biztosítsak arról mindenkit, hogy nem ez az egyetlen lánivaló a városban.
          Bușteni városa büszkélkedik egy másik sziporkázó látványossággal is, a karizmatikus Cantacuzino kastély álomba illó világával, mely egy olyan hely, ahol ha csak egy kis időre is, de az ember lelke szárnyra kel.


          A Cantacuzino kastély a Zamora negyedben található, az úgyszintén Zamora elnevezésű utcában, mely pontosan a Bucsecs hegység tiszteletparancsoló hegycsúcsaival néz farkasszemet a Prahova-völgyének másik oldaláról. A kastélyt Gheorghe Grigore Cantacuzino herceg kérésére építették, melyet 1911-ben neoromán stílusban be is fejeztek. A kastély egészen 1948-ig a család birtokában maradt, ezt követően államosították, most pedig múzeumként funkcionál. A kastélyhoz egy hatalmas birtok, egy csodásan rendezett park és egy Máramarosból hozott fatemplom is tartozik.



          Ami a kastély belépőjét illeti, egy picit itt is elszaladtak az árak, egy felnőtt jegy 40 lejre rug, szerencsére ebben már van fotózási jegy. Továbbá az épület csak idegenvezetéssel látogatható, amit csakugyan tartalmaz a belépő ára. A teljes jegy (40 lej) birtokában megcsodálhatjuk az első és második emeletet, valamint a kastély parkját is. Az épületet kisebb eseményekre is kiadják, természetesen horribilis áron. Az épület természetesen vendéglővel is rendelkezik, az árak viszont nagyon magasak.
          A birtok egyébbként könnyen megtalálható, a városházával szemben található utcán kell letérni és onnan már nincs túl messze az oldalban elhelyezkedő kastély. Sokkal nagyobb problémát okozhat az E60-as út aglomerációja, mely csúcsidőben borzalmas lehet és sok esetben pont Bușteni-ben a legnagyobb, hiszen itt található a felvonóház is, melynek népszerűsége eszméletlenül lassíthatja a forgalmat.



          A kastély bemutatása az előcsarnokban kezdődik, majd az idegenvezető átkalauzol az épület fontosabb termein. A lépcsők carrarai márványból készültek, az ablakok ólomberakásosak, a kazettás mennyezet pedig csodálatos virágmintával díszített.





          A kastély csúcspontját a bálterem képezi, valamint a hozzá tartozó erkély, melyről eszméletlen kilátás nyílik a Bucsecs meredek sziklaóriásaira. Mi egyébbként télen jártunk a kastélynál, ebben az időszakban még varázslatosabbak a hegyek. A bálterem kiemelkedő érdekességei az ország egyedülálló címergyűjteménye, valamint a csodálatosan megmunkált kandalló.











          A kastély erkélyéről tényleg nagyon szép a kilátás:





          A bálterem után az emeleti szobákat lehet megnézni, ezekben egyébbként festmények vannak kiállítva. Fényképeket ezekről különösebben nem készítettem, de íme a bálteremről néhány kép a magasból:





          Ami engem a leginkább lenyűgözőtt a birtokon, az maga a hely. Kisebb túlzással földreszállt mennyországnak is tekinthetnénk ez a páratlan környezetet. És azonnal meg is érti mindenki, hogy miét mondom ezt, hiszen az épület, a táj és a hangulat karaketerisztikus kohéziójában van valami megfoghatatlan szépség.
          A kastély külterének bemutatása a hátsó udvarral kezdődik, így haladunk majd a főbejárat fele. A koncepció lényege pedig az, hogy a katarzist majd a kilátásban érjük el.













          A kastély oldalnézetből:




          A kastély frontális arculata, a főbejárat, valamint a földszinti terasz következik:








          Következik egy hihetetlen kilátás és annak földreszállt angyalai:











          A kastély és parkja:








           A Cantacuzino kastély egy igazi kis királyság Bușteni városában és úgy gondolom, hogy mindenképp megérte ide ellátogatni. És ha valakit nem is nyűgözött le a kastély varázsa, hiszek abban, hogy a hegyek rendíthetetlen nagysága kellő hatást gyakorolt mindenkire.


-o-o-o-o-o-O-o-o-o-o-o-


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Egy kirándulás, ami nagyon balul sült el

EPHESZOSZ, az ókori világ legnagyobb városa

Szeltersz