Pelișor, a nagytestvér kisöccse

          A legutóbbi alkalommal Románia egyik legizgalmasabb és legértékesebb kastélyáról, a Peleș-kastélyról meséltem, mely tulajdonképpen a román királyi család lenyűgöző nyári rezidenciája volt. A Peleș-patak völgyében azonban nem ez az egyetlen kastély, mely rabul ejtheti a művészetkedvelők szomjazó szívét, ugyanis kicsivel fennebb, az erdő alatt, található egy másik páratlan kastély is, a festői Pelișor.


          A Pelișor, bár méreteiben jóval kisebb nagytestvérénél, szépségével, pompájával és ízléses berendezésével igazi kis mesevilágba varázsolja a látogatókat. A kastélyt 1899 és 1902 között építették és 1903-tól a trónörökös, I. Ferdinand és felesége, Maria, nyári rezidenciájaként szolgált. A kastélyt I. Károly építette a trónörökös számára, aki meglepő módon nem a saját fia, hanem testvérének, Leopoldnak, a legnagyobb fia, I. Ferdinand volt, ugyanis Károly királynak és feleségének, Elisabetnek, egyetlen lánya született, Maria, aki gyerekkorában meghalt. Ennek következtében I. Ferdinand lehetett a trónörökös, akinek feleségét csakugyan Marianak hívták.


          A Pelișor összesen 99 helyiséget tudhat magáénak, teljesen modernizált. Berendezése és díszítettsége kissé szerényebb, véleményem szerint azonban ez inkább előnyére mintsem hátrányára vált, ugyanis a kisebb helyiségek, az alacsonyabb mennyezet, a visszafogottabb díszítő elemek és a szerényebb berendezési tárgyak mind hozzá járultak ahhoz, hogy sokkal barátságosabbá, otthonosabbá és ugyanakkor sokkal megfoghatóbbá, élethűbbé, és az átlag emberek számára is elérhetőbbé tegye. A Peleș-kastély méretei és eszméletlen pompája elérhetetlen távolban van, ezzel ellentétben a Pelișor ésszel felfogható intervalumba sorolható.


          Ami a kastély belépőjét illeti, jóval olcsóbb, így egy felnőttnek csak 20 lejbe kerül a belépés, persze ha szeretne fotózni, ugyanúgy ki kell fizesse a 35 lejt, mint a nagy kastélynál. A gyerekjegy jóval kevesebb. Ami a belső szabályzatot illeti, itt is védőhuzatot kell viselni a cipőkön, nem szabad semmihez hozzányúlni és részleges idegenvezetés is van a jegy árában. A részleges idegenvezetés annyit jelent, hogy a kastély előcsarnokában egy 15 perces ismertetésben betekintést nyerhetünk a kastély életébe. Az ismertető után mindenki szabad kezet kap, és úgy oszthassa be idejét, ahogy szeretné, itt már nincs időhöz kötve, mindenki addig marad ameddig szeretne. A Pelișor is több szintes épület, a látogatók a földszintet, az első és a második emeletet látogathatják, igaz, hogy vezet lépcső a harmadik emeletre is, azonban oda már nem mehetünk fel.


          A kastély bemutatását az előcsarnokkal szeretném kezdeni, amelyből rögtön balra nyílik egy fogadó terem, melyből I. Ferdinand dolgozószobája nyílt, jobbra pedig egy dohányzó rész található, ami viszont nem volt látogatható. Aki már volt a Pelișorban, annak kicsit nyakatekertnek tűnhet, ahogy magyarázom, hiszen minden látogató először az ebédlőt láthatja, azonban ha belépünk egy akármilyen lakásba, előszőr ott is az előszobával találkozunk és nem egyből az ebédlővel, szóval úgy gondoltam, hogy jobb mindent az eredeti sorrendben kezdeni, ugyanis, I. Ferdinand és felesége Maria, amikor beléptek a kastély főbejáratán, akkor először az előcsarnokkal szembesültek. Tehát balra a fogadó terem, jobbra a dohányzó, a bejárattal szembe a lépcsőház és mellette egy folyósó található, mely az ebédlőhöz vezet.







          Az ebédlő talán az egyik legizgalmasabb helyiség mindközül, hiszen a Peleș-kastélyban látott ebédlővel ellentétben, itt teljes arzenálban tekinthetjük meg a királyi család tekintélyes evőeszközkészletét.




          Az első emeleten számos szoba található. Itt a helyiségek kisebbek, de ebből kifolyólag sokkal otthonosabbak is. Amit pedig már a Peleș-kastélynál is elmondtam, és itt még jobban érvényesül, hogy minden szoba úgy van berendezve, mintha most is laknának benne, tele van élettel, nem úgy néz ki mint egy átlagos múzeum, hanem sokkal inkább úgy, mint egy családi ház, egy tökéletes babaház, amelynek lakói éppen nincsenek otthon, de apró kis legyecskék módjára betekintést nyerhetünk a hétköznapjaikba.
          Az épület több helyiségét átjárja a keleti, bizánci stílus, ez Maria királyné ízlését tükrözi, ugyanis elkötelezett híve volt a keleti kultúrának, ami a képeken, majd szembe is tűnik. Egyébbként a kastély teljes bútorzata a királyné ízlése és kívánságaihoz híven lett berendezve. A kastély számos szobáját maga a királyné használt, így természetes, hogy saját ízléséhez alakítatta. Az alábbiakban a királyné szobája, majd dolgozószobája látható, a "királyné kápolnája", majd a későbbiekben még lesz egy szoba, mely csakugyan az ő lakosztályához tartozott.








          A királyné birodalmát olyan helyiségek követik, amelyek inkább a szűk családi körre szorítkoztak, értem itt ezen termek alatt példaul a reggelizőt, egy kisebb ebédlőt és egy nappalit (a két francia szoba), ahol vendégeket fogadhattak.









          Az első és a második emeleten számos hálószoba, vendégszoba és gyerekszoba is található, így a következő képeken ezek láthatóak.


          Egy igazi gyerekszoba, különböző játékokkal.





          Az alábbi kepen is egy gyerek szoba látható, ez viszont már nagyobb gyerekek számára van berendezve. A kastély szobáinak érdekessége, hogy szinte mindegyiknek van valami érdekessége, és ezt leginkább most arra értem, hogy általában egy szoba több részre oszlik, mint például itt is látható, hogy oszlopsor választja el az előteret a szoba többi részétől.



          Egy nagyon különleges vendégszoba következik, talán a háloszobák közül az egyik legszebb. Itt már látható az a megoldás is, hogy a szoba kétszintes jelleget ölt.






          A következő szoba azért különleges, mert ezt a szobát nem akárki használhatta, hiszen mindig ugyanannak a személynek volt fenntartva, a királyné lánytestvérének.






          A soron következő szoba általában a tanítónő vendégszobája volt. Az asztalon a kiscsengővel.



          Számos más hálószoba van még a kastélyban, íme néhány.










          A második emeleten azonban nemcsak hálószobákat találhatunk, hanem egyébb más különleges helyiségeket is. Mint például a festőszobát, a dohányzószobát és Maria királyné különleges szobáját is.



          A dohányzó egy újabb különlegessége a kastélynak, a bútorzat egyszerűen lenyűgöző. Itt is erőteljesen érződik a keleti stílus.








          Most pedig íme a kastély leghíresebb helyisége, az Aranyszoba. A csodálatosan díszített szoba, nemcsak az arannyozott stílusa miatt kihagyhatatlan látnivaló, hiszen itt található a kastély legkülönlegesebb és egyben a legértékesebb látnivalója is. Itt dobbant utoljára a királyné szíve, és jópár évvel halála után, 2015-ben itt helyezték el szívét végső nyughelyére, a szoba közepén látható kis szelencében.











          A birtok területén számos más épület is helyet kapott, többek között a Foișor, vagyis a vadászház, mely jelenleg nem látogatható, valamint az áramellátást biztosító épület, az őrségház és még sok más is. Ezen épületek többségét a turizmushoz igazítva átalakították, így az alábbi képeken majd látható lesz, hogy van egy nagyon szép vendéglő és egy fogadó is. Egyébbként már csak sétálni is érdemes elmenni a királyi birtokra, hiszen teljesen költségmentes és nagyon kellemes. Két út is vezet a kastélyokig, a kettőt pedig a Peleș-patak választja el egymástól, melyen mesterséges vizesések vannak kialakítva. A felső úton pedig általában szuveníresek vannak kipakolva. Régebb oroszlánkölyökkel is lehetett fényképezkedni, szerencsére legutóbbi két alkalommal ez az opció már nem szerepelt a repertuáron.














          Ezennel kimerítettük az egész királyi birtokot, remélhetőleg egyszer a Foișort is megnyitják a látogatók számára és akkor majd azt is részletesen bemutatom. Tehát ez lett volna a nyári rezidencia és a hozzá tartozó épületek, remélem tetszett és abban is bízom, hogy kedvet kaptatok arra, hogy egyszer majd ti is meglátogassátok. Már gyerekkoromban megbabonázott és még azota is tart a hatása. Mindenképp csak ajánlani tudom!


-o-o-o-o-o-O-o-o-o-o-o-


          Legközelebb egy újabb belföldi látnivalóval ismerkedhetünk meg, a híres Törcsvári kastéllyal, mely sokak számára csak Dracula kastélyként ismeretes. Ezzel kapcsolatosan azonban úgy gondolom tudok még egy-két új dolgot mondani. Addig is, a legjobbakat! Maradj otthon!


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Egy kirándulás, ami nagyon balul sült el

EPHESZOSZ, az ókori világ legnagyobb városa

Szeltersz