Prága: ékszer Európa szívében

          Amint tova tűnik az éjszaka és fölsejlik a fény, hihetetlen látvány fogad a magasból. A Hídfő tornyából elképesztő a kilátás. Előttünk a Károly híd, mely évszázadok óta szelidíti a Moldva hömpölygő vizét. Szemben a Kisoldal, mely Európa legnagyobb várkomplexumának elővárosa. A távolban látszik a vár is. Tényleg hatalmas. Közepén a Szent Vitus Székesegyház égbenyúló tornyaival. Lent a folyó partja még csendben úszik, de lassan hattyúk hada tűnik fel a napfoltozta víztükörben. A Moldva innenső oldalán, az óvárosban már szalad a villamos. A turisták is ébredeznek. Napsugár csillog a város megszámlálhatatlan tornyain. A száztornyú város. Többek között így is nevezik, és nem is hiába. Ott magaslanak az Óratorony, a Tyn templom és a Lőportorony impozáns, középkori tornyai. Egy karizmatikus város, misztikus kisugárzással. Ahol a román építészet és a gótika kézen fogva vezet át a város ősi keblén. És mintha valóban ott lennénk, valahol a középkor kellős közepén, és törnek a magasba ódon, masszív kőépületei. Prága. Ékszer Európa szívében.


          Amikor leszálltunk a Václav Havel nemzetközi repülőtéren, alig észrevehetően, de szemerkélt az eső. November közepéhez képest, mégis csak kegyes volt hozzánk a sors. Hálásak voltunk. És még hálásabbak, amikor délutánra kitisztult az ég és elborította az egész várost a napsütés. Itt tartózkodásunk során volt részünk felhős és napos időben egyaránt, de ami a legfontosabb, hogy az időjárás kitartott, nem esett és nem is havazott.
          Négy napos kirándulásunk hihetetlenül kalandos volt és felettébb tartalmasra sikeredett. Prága egy csodálatos város, egy interaktív múzeum, melyet mindenképp csak ajánlani tudok. Az óváros hatalmas, óriási sétákat lehet tenni egészen a várig és ami a legfontosabb, hogy itt nem szükséges feltétlenül múzeumokat látogatni, mert itt egy múzeum van és az maga a város. Minden utca mesél valamit, megszólit, minden épület tanít valamire, elámít. És Prágában ez a fontos, hogy megéld, hogy átéld ezt a szellemet, ezt az egyedi hangulatot. Ezért is nehéz bemutatni ezt a várost, mert vétek lenne elemeire bontani. Ennek fényében egyszerűbb, ha egy összetett városi sétán veszünk részt, melynek során bemutatom Prága legfontosabb épületeit.
          Szállásunk egészen közel volt a város egyik leghíresebb teréhez, így a sétánk ebben a roppant nagy városban a Vencel tér kellős közepén kezdődik most el. A Vencel tér igazából a város kereskedelmi központjának a szíve, egy modern várossrész, ám gyökerei egészen IV. Károlyig nyúlnak vissza, akinek szerves része volt az új város megtervezésében (1348). A tér jobb oldali végében a tiszteletparancsoló Nemzeti Múzeum található, előtte pedig Szent Vencel lovasszobra fogadja a turistákat. Szent Vencel a csehek egyik legnagyobb alakja és egyben legnagyobb királya, nevével még sokszor fogunk találkozni.





          A Vencel tér két oldalán hosszan, az óváros irányába, szebbnél szebb épületek, paloták szegélyezik. Ami nagyon jellegzetes és egész Prága belvárosára jellemző, hogy rend és tisztaság honol. Az utcák nem szemetesek, a járdák macskakővel vannak kirakva, több helyen az úttest is, nincsenek romos épületek, a házak és paloták csodásan restauráltak, zöldövezet és korlátozott forgalom uralkodik, villamosok szelik keresztül-kasul a várost, mely csak még kerekebbé teszi a Prágai hangulatot.






          Azért jó különösen a Vencel térről elindulni, mert ha kövessük a tér irányát és ezt a tér elhagyása után is betartjuk, egyenesen az óváros szívébe jutunk. Az Óvárosi tér valóságos művészeti alkotás, alkotási remek, melyet szavakban felesleges is tovább ecsetelni. A képek némiképp tükrözik a valóságot, viszont élőben ott lenni és látni egyidőben minden szegletét, na az az igazi élmény.




          A Óvárosi tér egyik legjellegzetesebb épülete mindenképp az Orloj (1410), vagyis az Óratorony, az egyetlen középkori asztrológiai óra a világon, amely még mindig müködik. Az óra tényleges müködését csak az aktuális óramester ismeri, jelenleg hat óramester van és mind ugyanabból a családból. Egymásnak adják át az óra titkát és soha senki más nem ismerheti, mert a csehek szerint ez rossz ómen előjele lenne. Máskülönben hasonló aggodalom övezi az óra megállását is. Úgy tarták, ha az óra megáll valami nagyon rossz dolog fog történni. A dolog nem teljesen alaptalan, hisz az óra már többször is megállt az idők során és mindig valami negatív kimenetele volt a város történelmében.



          Az óra egészen különleges és természetesen egyedi is a maga nemében. Nemcsak az időt, de a hold és a nap járását is mutatja, továbbá a fenti két kis kék ablak minden egész órában megnyílik és kettessével bemutatkoznak az apostolok. Az óra egy másik érdekessége, ami talán a képen nem annyira feltűnő, az óra jobb oldalán lévő kis csontváz, aki a harangot húzza, mely az idő múlását és a halandóságot szimbolizálja.



          Minden egész órában nagy tömeg gyűl össze a téren, hogy megcsodálhassák az óra müködését. Este talán még szebb, hisz ki is van világítva.
          Az óratorony egyébbként látogatható, 220 cseh korona (Czk) értékben, kiváló kilátás nyúlik az Óvárosi térre, de emellett idegenvezetéssel betekintést nyerhetünk a torony és a mellette lévő épületek történelmébe is, valamint az alagsor börtönéről és a toronyhoz tartozó kápolnáról is megtudhatunk ezt-azt. Többek között láthatjuk egészen közelről a az apostolokat is.
          Az épületet mindenképp érdemes meglátogatni, 2017-2018 között volt felújítva, igazán látványos.




          Az Óratornyot természetesen mi is meglátogattuk, a kilátás tényleg lebilincselő. A toronyból, csak hogy a híresebb épületeket említsem, látszik a vár egész komplexuma, a Szent Miklós templom, a Tyn templom ikertornyaival, a Lőportorony és maga a tér is Husz János szoboregyüttesével.








          A tér atmoszférája igazán egyedi és hangulatos, csodálatos paloták övezik, a látogatókat pedig utcazenészek, festőművészek, grafikusok, pantomímesek és tűzzsonglőrök is szórakoztatják. Az épületek alatt szuveníres boltok, éttermek, kávézók, borstúdiók, sörözők várják az ínyenceket. Érdemes kipróbálni a Trdelnik-et is, mely igazából az itthoni kürtőskalácsnak felel meg, annyi különbséggel, hogy ízvilága igen változatos, megválasszthatjuk a tészta ízesítését, mely lehet például mandulás, diós, fahéjas, és azt is kiválaszthatjuk, hogy mivel legyen megtöltve, lekváros, vanilliás, csokis, karamelles, vagy éppen fagyis. Ha pedig valakinek sétakocsikázáshoz van kedve, azt is megteheti, két különböző formában is, választhatja a régi lovaskocsit vagy akár a piros oldschool autómobilokat is.


 
          A Tyn templom(1511) a város egyik jelképe, ikertornyával igazán látványos. A templom látogatható, érdemes odabent is körülnézni.











          A téren a Husz Janos emlékszobor található. Husz János egy cseh pap és tanító volt, a huszitizmus megalapítója. Mágjahalált halt, erre emlékeznek a szoborral.


          A tértől nem túl messze a Lőportornyot és a Reprezentációs házat lehet megcsodálni, továbbá szebbnél-szebb épületek ékesítik az odavezető utcákat.





          A felső képen a Lőportorony látható, igazi gótikus épület. Az alsó képen pedig a Reprezentációs ház tekinthető meg, mely azért történelmi fontosságú, mert itt kiáltották ki 1918-ban Csehszlovákia függetlenségét.


          Az óváros környékén még számos látnivaló van, melyeket érdemes megcsodálni, vannak közöttük egészen modern alkotások is, mint például Franz Kafka emlékszobra és a Táncoló Ház.


          A különleges Kafka szobrot 2003-ban avatták fel és igazi kuriózumnak számít a turisták körében. A mozgó entitás, mert hogy tenyleg mozog, valóban lenyűgöző, folyamatosan mozgásban van, néha teljesen eltorzul alakja, majd újra visszanyeri.


          A Táncoló Ház, vagy a csehek szerint a részeg ház, mely 1996-ban épült, a turisták egyik kedvence, mindenki lefotózza, aki csak arra jár. Úgy nappal, mint éjszaka különleges látványt nyújt.


          És ha már besötétedik a cseh fővárosban, ideje egy jó kocsma után nézni, hiszen amit talán a legjobban szeretnek a csehek csinálni, az az ivás és az evés, és ezeket tényleg nagyon jól is művelik. Csehország híres a söreiről és számtalan elegáns vagy éppen különleges kocsma található úgy az óvárosban, mint a belváros többi részén is.
          Első alkalommal az U Sadu-ba látogattunk el, mely igazából kissé távolabb esik az Óvárosi tértől, valahol a belváros peremén található, egészen közel a Zizkov tévéállomáshoz, de mindenképp érdemes felkeresni. Az U Sadu egy kis eldugott kocsma, ám nagyon sokan ismerik. Mikor beléptünk, meg is lepődtünk, hogy milyen parányi, aztán mikor levezettek a pincébe, egy egészen más világ bontakozott ki előttünk. Egy igazi, jó hangulatú, fiatalos kocsma, mely egyébbként 20  féle kézműves sört kinál a látogatóknak. Csak úgy mellékesen, a szomszédságában van egy nagyon szép templom, mely Josip Plecnik alkotása.
          Az Óvárosi tér egyik utcájában azonban olyan kincsre lelhetünk, ami annak ellenére, hogy nagyon híres, nem túlságosan reklámozott, és ha nem keressük, biza nem fogja az utunkat állni. Ez a híres kocsma az Arany tigris, becsületes cseh nevén U Zlatého Tygra. Ez a cseh kocsma körülbelül 200 éve főzi saját sörét a Prazdroj-t, valahol a kocsma pincéjének legmélyén, állítólag Prága egyik legjobb söre. Az Arany tigris igen híres a cseh fővárosban, többek között ez volt Hrabal kedvenc helye, de járt itt már Bill Clinton, valamint a német kancellár, Angela Merkel is. A kocsma délután 3-kor nyit, de érdemes már előtte ott lenni, hisz minket is sor fogadott. Percek alatt megtelik, utána meg nehéz bejutni.
          Aki esetleg inkább csak vacsorázni szeretne, az Óvárosi tértől nem túl messze található egy jó kis étterem, a Bohemia. Csak úgy az érdekesség kedvéért, Prágában sokáig az egyetlen vega kaja a sült sajt volt, amit persze sonkával tálaltak.




          Magunk mögött hagyva az Óvárosi teret és környékét, ideje a Moldva partja fele venni az utat. A folyópart gyönyörű és nem kevésbé teszi látványossá a gótikus Károly híd és persze a Hídfő torony.


          A Moldva partján hattyúkkal, kacsákkal találkozhatunk, néhol hódok úsznak és sirályok cikáznak a levegőben. A galambok pedig népes lakói Prága városának.








          A Hídfő torony Prága egyik különleges látnivalója, természetesen látogatható és csodás a kilátás odafentről. Az egész óváros és a vár is látható. A belépő ára 100 Czk.




          Amikor a Hídfő tornyot látogattuk, nem volt a legkiválóbb az idő, de így is látható, hogy miért hívják Prágát a száztornyű városnak.
          A Károly híd a város egyik legnyüzsgőbb része. A Hídfő Tornyot és a Károly hídat Peter Parler tervezte. A közlekedés elől teljesen elzárt, csakis gyalogszerrel lehet megközelíteni. A híd akár egy szabadtéri színház, vagy művésztelep. Zenészek, festők, grafikusok szórakoztatják a turistákat. Ez a híd volt a Moldva első hídja (1357-1402). Prágában a legöregebb és egyben a leghíresebb.



          Napos időben nagyon szép a híd világa, szerencsére azt más sikerült napsütésben is megörökíteni.








           A híd másik oldalán is emelkedik egy hídtorony, mely csakugyan látogatható és innen a hídról is egészen pompás látványt nyújt. Ez már a Malá strana, azaz a Kisoldal, a vár felőli oldal. A híd egyébbként szobrokkal díszített, ezek nagy része már csak másolat, az eredetieket féltve őrzik a múzeumokban.




           A Kisoldalon egyenesen a várba vezet az utunk. Közben elhaladunk a Szent Miklós templom előtt, melyet ne összetéveszteni az azonos nevű Óváros téri templommal. A Kisoldal Szent Miklós templomának tőszomszédságában található a Károly egyetem, mely szamunkra azért nyer fontosságot, mert II. Rákoczi is vendégeskedett itt közel egy éven át. A Kisoldal egyébbként rengeteg érdekes helyet rejt még, csodás házakat és palotákat, de nemcsak, itt található a Kampa és Lennon fal is, ezekről a későbbiekben még lesz szó.




          Útban a vár fele egy érdekes épülettel találkoztunk, melynek homlokzatán az illuminatusok jelképe látható: aranypiramis és benne a szem.

         
          A prágai vár, ahová olyan nagyon igyekszünk, a Guinness rekordok szerint 530 m hosszával és 130 m szélességével Európa legnagyobb várkomplexuma, továbbá a legősibb vár a világon. Jelenleg Prága politikai hivatalainak mekkája, de itt található az Öreg palota, a Szent Vitus Székesegyház, a Szent György Bazilika, az Aranyutcácska, a Daliborka torony, a Mihulka lőportorony és sok más híres épület. A vár falai alatt találhatóak egyébbként a barokk kertek, valamint a vár mögött a királyi kertek. Nyári időszakban érdemes ezeket is meglátogatni.


          Ez itt már a Hradzsin tér, itt található a vár és egyben a palota bejárata. Ez az első udvar, ezt még két másik követi.



          A Szent Vitus Székesegyház Prága és egyben Csehország legfontosabb temploma, a cseh királyok nyughelye és a gótika kiváló remeke. 1344-ben kezdték el építeni, de csak 1929-ben sikerült befejezni. Az épület 124 m hosszú és 34,24 m magas, A főtorony ennél azonban jóval magasabb, 96,6 m magas és 287 lépcsőfokon lehet megközelíteni a kilátót. Mi természetesen megmásztuk ezt is.
          Szent Vitus egy 7 éves gyerek volt, mikor elszökött Szicíliából, mert apja a kereszténység megtagadására akarta kényszeríteni. Segítőivel együtt elfogták és Diocletianus udvarába vitták, ahol meggyógyítja a császár fiát. Ennek ellenére forró olajjal töltött üstbe vetették. Szent Vitus egyébbként a gyógyszerészek védőszentje is.





          A téren megtalálható a Szent György szobor másolata, később sikerült megfejteni az eredeti szobor hollétét is, sajnos arról már fotót nem készíthettünk. Egyébbként a vár információs irodájában fogalmuk sem volt arról, hogy a vár területén van egy Szent György szobor. igazából a másolatról sem tudtak, nem hogy az eredetiről.



          A felső képen a székesegyház aranykapuja látható. Az alsón pedig egy kültéri csigalépcső.


          Az alsó képen a barokk kertekbe vezető kapu látható.





          A felső kép bal oldalán egy híd látható az Öreg palota és a Székesegyház között. Ezen a hídon vonultak a királyok és a királyi család sarjai a templomba.


          A templom hatalmas és minden túlzás nélkül lenyűgöző.




          Itt található Szent Vencel sírja, a csehek egyik legnagyobb királya volt.



          Ez a terasz az előbb említett híddal kapcsolatos. Ide érkezett a királyi család. Az alsó képen Szent Vitusz szobra látható.


          Miután meglátogattuk a székesegyházat, a toronynak vettük az irányt. A fáradságos munkának volt gyümölcse is.







          A felső képen a Szent György bazilika látható, két jellegzetes fehér tornya bárhonnan felismerhető a városból. Az alsó kép sajnos nem a legjobb, de azért jól látható a Moldva folyó és rajta a Karluv most, azaz a Károly híd.




          A Szent György bazilika a vár egyik legrégibb épülete, falai több mint 1000 évesek. 920-ban alapították és román stílusú.



          Az Aranyutcácska a vár egyik leghíresebb részét képezi. Nem véletlen hívják Prágát az Aranyvárosnak is. Eredetileg a 22 várőrnek építették, apró kis házak, de később aranyművesek, alkimisták, aztán egyébb műhelyek vették át, sőt még Franz Kafka is lakott itt.
          Az utcácska természetesen az alkimistákról híres, akik a kémia minden csínyját-bínját áttanulmányozták, hogy aranyat állítsanak elő. Soha nem derült rá fény, hogy valamelyiknek sikerült is volna. Azonban 1831-ben, volt egy nagyon érdekes eset. Egy öreg bácsi addig kisérletezett, hogy felrobbant és életét vesztette. Amikor megtalálták, egy sárga követ szorongatott a kezében. Arany volt. Hogy hogyan került az arany az öreghez, a mai napig nem tudták megfejteni.
          A parányi házikok ma csodásan restaurálva vannak és különböző mesterségek műhelyeiként vannak berendezve. Többek között orvos, ékszerész, aranyműves, de kocsma, őrszoba és jósda is van. A szobácskák nagyon szépen be vannak rendezve. A házacskák mögötti várfal megfigyelő állásán pedig egy páncélkiállítást nézhettünk meg.







          Páncélzat kicsiknek és nagyoknak.


          A vár látnivalóit összesített jegyekkel is megnézhetjük. Három összesített jegy is van, és mindegyik 2 napig érvényes. Ősszel, amikor 6 körül már sötét van, a 2 napos jegy nagy előny. A Három féle jegy közül mindenképp az "A" jegy éri meg a legjobban, 350 Czk-ért megnézhető a Szent Vitus Székesegyház, a Szent György bazilika, az Öreg palota, a Prága története néven futó kiállítás, ahol az eredeti Szent György szobor is található, valamint Szent Vencel koronája és a kardja, továbbá a Daliborka torony, melyben egy börtöncellát és egyébb kínzási eszközökön lehet szörnyülködni, és az Aranyutcácska. A Szent Vitus tornya további 150 Czk-ba kerül.


          A Hradzsin tér szépségei.


 




          Kissé távolabb a Hradzsin tértől, egy csodás templom bukkan elő az épületek közül. A templom neve Loreta.





 
          A várból lefele meglátogattuk a híres Lennon falat, valamint a Kampa-t, melyet Prága Velencéjének tartanak. Kiváló hely egy romantikus sétára.





          És ha már a Kisoldalon vagyunk, igaz kicsit hosszú séta, de egy sörtúrát megér a Staropramen sörgyár meglátogatása. A látogatóközpontban bemutatják a gyár történelmét és a prágai sörök titkát, továbbá egy sörtúrán is részt lehet venni, ami annyit takar, hogy megkósolhatsz négy féle Staropramen sört.





- - - - - - - - - - 


          A prágai körútnak ezennel a végéhez értünk. Remélem tetszett a bemutatóm, nekünk minden esetre feledhetetlen élmény marad. Prága tényleg egy ékszer Európa szívében, megannyi tornyával, csodás épületeivel, a gótika oltárán. Egy szabadtéri múzeum, ahol korlátok nélkül kóborolhat az ember. Kincsek egész tárháza bontakozik ki szemünk előtt. Egy hely, ahol a történelem életre kel.
       

          A következő episzód egy olyan gyöngyszemről fog szólni, mely személyes kedvencem, de ezidáig még sosem sikerült kellő képpen bemutatni. Tarts velem legközelebb is, hogy megtudd melyik is az én kedvenc városom! Fedezzük fel együtt!


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Egy kirándulás, ami nagyon balul sült el

EPHESZOSZ, az ókori világ legnagyobb városa

Szeltersz