Pisa - Az olasz vakáció! (Pisa - Italian Holiday) - 2. rész

          Ki ne hallott volna már a Pisa-i ferde toronyról, arról az ominózus épületről, amelynek az egész világ a csodájára jár? Természetesen mindenki, hisz ez a világ legferdébb, természetesen megdőlt, tornya. Ám amit sokan nem tudnak az az, hogy a torony árnyékában ott bujik meg sok más fantasztikus épület is, melyeket épp olyan élmény megcsodálni, mint az előbb említett pisai katedrális megdőlt harangtornyát.
          Who didn't hear about the Leaning Tower of Pisa, about that amazing building, which is admired by the entire world? Of course everyone! This is the most lop-sided building in the world. But most of the people don't know there is another world behind that tower, hiding in the shadows. There are so many incredible monuments, "fading in the darkness"...



          Az előző bejegyzésem alkalmával Siena gótikus városába látogathattunk el, ahol a Piazza del Campo és a Santa Maria Assunta Katedrális lenyűgöző világában tölthettünk el egy rövid, de annál kellemesebb délutánt. Egy nagyon gyors alvás után, azonban újra vonatra szálltunk és ahogy azt már megígértem, a ferde tornyáról híres Pisába utaztunk.
          In my earlier post we took a visit in the gothique Siena, where we spent a lovely afternoon in the heart of the city, with a great companionship: the Piazza del Campo and the great Cathedral of  the Santa Maria Assunta. After a really quick beauty sleep, we were on the train again to see with are on eyes the Leaning Tower of Pisa.
          A Firenze-Pisa távolságot csakugyan vonattal tettük meg, mely körülbelül 1 órát vett ígénybe. Megérkezve a vasútállomásra, azonnal bele is vetettük magunkat az olasz városka pezsggő hétköznapjaiba. A vasútállomás közelében lévő tágas téren túl, a fő sétálóutca épületeit követve egészen a Csodák teréig lehet eljutni. Az utca az Arno parjáig tart, majd áthaladva a hídon, tovább folytathatjuk a sétánkat.
          The distance between Florence and Pisa was a one hour trip approximately, and after we arrived, we hit the road in the teeming city. There is a main street, which you can fallow all the way to the Miracle Square, crossing the Arno river during this walk.




          A Csodák tere innen már tényleg nincs túl messze, azonban mi egy kis kitérővel tettük meg ezt a rövidke távot. Ugyanis egy másik útvonalon a Lovagok terét is megcsodálhattuk.
          After crossing the Arno, we took a detour to the left, searching for another attraction of the city. The second most popular square of Pisa is the Knights' Square.

          P i a z z a   d e i   C a v a l i e r i

          A Lovagok tere, vagy másképp Piazza Cavalieri, egy nem túl zsúfolt, elképesztő épületekkel körülvett, hangulatos kis tér, melyet igazán érdemes útba ejteni. Az épületek nagy részét egyetemek és templomok teszik ki. A 16-dik század közepétől Szent István kereszteslovagok rendjének székhelye lett, napjainban pedig a oktatás színtere. A Csodák tere után, ez Pisa legnagyobb és legnépszerübb tere, melyet lovaskocsik, utcai zenészek és természetesen kóborló turisták egyvelege tölt ki.
          The Piazza Cavalieri, or in english the Knights' Square is a lovely, not so crowded little square, which is really worth to see. In the middle of the 16th century, become the headquarters of the Order of the Knights of Saint Stephen, nowadays the center of education. After the Miracle Square, this is the biggest and the most popular square in Pisa, filled with old horse-drawn carriages, street musicians and obviously with curious tourists.



          Santo Stefano dei Cavalieri templom
          Santo Stefano dei Cavalieri church



          A felső képen a Palazzo della Carovana látható, az alsón pedig I. Cosimo szomra
          The Carovana Palace and the statue of I. Cosimo



          Nagy család, nagy kutyával
          Big family, nice pet


          Palazzo dell'Orologio
          Palazzo dell'Orologio


          - P i a z z a   d e i   M i r a c o l i -

          Magunk mögött hagyva a kellemes, nyugodt hangvételű Lovagok terét, egy egészen más világgal ismerkedhetünk  meg a Piazza dei Miracoli-n. A Csodák tere, vagy más néven a Dóm tér a toszkánai Pisa legnagyobb és egyben a legismertebb tere. A teret a megszámlálhatatlan emberek sokasága, a színes többnyelvűség hangzavara, valamint a csacsogás, a gyerekzsivaj és természetesen a végetérhetetlen pezsgés tölti ki. A Piazza dei Miracoli-n egészen pontosan négy nevezetes épület székel: a Duomo (Dóm), a Battistero (Keresztelőkápolna), a Camposanto (Temető) és mindközül a leghíresebb, melynek csodájára jár az egész világ, a Campanille /  Torre pendente (Harangtorony, vagy másképp a Ferde torony).
          After we left behind the Knights' Square, finally we arrived at the Piazza del Miracoli (or the Dome Square), the most visited square in Pisa. The uncountable diversity of the people, the chatter of the colorful multilingualism, children' joy, italian culture and the endless exhilaration are the most essential pieces of this sanctuary. There are four remarkable monuments at the Piazza del Miracoli: Duomo (Dome), Battistero (Baptistery), Camposanto (Cemetery) and the greatest attraction of all, Campanille / Torre pendente (Bell tower / Leaning tower).



Fontana dei Putti
The Fountain with Angels



Bukott angyal
Fallen Angel

          - -D-u-o-m-o- -

          A Dómot 1064-ben kezdték el építeni, román stílusban, belterére erőteljes bizánci hatás jellemző, valamint boltívei az iszlám hatást tükrözik. A monumentális épület igazán lenyűgöző látvány, mindenképp érdemes belülről is megtekinteni.
          The Dome was started to build in 1064 in romanesque style. The interior is caracterised by a strong byzantine influence with islamic vaults. This Cathedral is really amazing, it is worth a look.








          - -B-a-t-t-i-s-t-e-r-o- -

          Az impozáns épület egész Olaszország legnagyobb keresztelőkápolnája, melyet 1153-ban kezdtek el építeni és csak nagyon későn a 14-dik században fejeztek be. A kupoláján lévő Keresztelő Szent János szobrot is beleszámítva, pár centiméterrel a Ferde toronynál is magasabb. Kupoláját 13-dik századi aranymozaik borítja. A figyelemreméltó épületet érdemes közelebbről is megcsodálni, sőt belül is megéri körüljárni.
          The imposing building, the biggest baptistery in Italy, was built between 12-14th centuries. With the statue of Saint John on the top of it, this is the tallest building on the Dome Square. The buildings' dome was decorated with gold mosaic back in the 13th century.







          Nyolcszögletű keresztelőmedence
          The Octagonal Baptismal Font


          - -C-a-m-p-o-s-a-n-t-o- -

          A Camposanto-t érdekes legenda övezi, miszerint a a fallal körülvett temetőt egy hajórakománnyi szentelt föld köré építették melyet Umbaldo de' Lanfranchi püspök hozott a Golgotáról a negyedik keresztes hadjárat idején. A nem szokványos temető 1278 és 1464 között épült. Belső falait freskók borítják. A temető belső udvarral is rendelkezik.
          The legend says, the walls were build around a shipload of sacred soil from Calvary (or Golgotha) brought back to Pisa from the Fourth Crusade by Umbaldo de' Lanfranchi (archbishop of Pisa). The cemetery was built between 1278-1464. The interior walls were decorated with frescoes. The Camposanto also has an inner courtyard.
       












Belső udvar
Inner courtyard



           - -T-o-r-r-e--p-e-n-d-e-n-t-e--(C-a-m-p-a-n-i-l-l-e)- -

           A Harangtorony, vagy ismertebb nevén a Pisai Ferde Torony, egyértelműen a város örök szimbóluma. A tornyot 1173-ban kezdték el építeni, de már a harmadik emelet súlya alatt megdőlt. A folyamatos olasz városokkal vívott háborúk miatt a torony építése körülbelül száz évig szünetelt. Véglegesen 1372-ben fejezték be, amikor a hét harangot is felállították, a zenei skála minden hangjának egyet. A legenda úgy tartja, hogy Galileo Galilei két különböző ágyugolyót dobott le a toronyból, mellyel azt akarta bizonyítani, hogy az esési sebesség nem függ a tömegtől.
          1990-ben a tornyot lezárták és kihorgonyozták. A toronynak 300 éves stabilitást ígérnek. Kérdés, hogy a sorozatos földrengések miért nem rontottak az épület folyamatos sülyedésén? A válaszra nemrég jöttek rá. A puha talaj csillapítja a rezgéseket. Így amig Pisában több épület is kárt szenvedett a földrengések során, a torony a mai napig áll a lábán.
          A ferde tornyot általában körülrajongják a turisták, valósággal megközelíthetetlen. Mindenki selfizik és próbál olyan képet csinálni, melyen úgy tűnik, hogy éppen egy ujjal tartja a tornyot. A torony 18 euró fejében látogatható is.
          The Bell Tower, or the Leaning Tower is the eternal symbol of this beautiful city. The locals started to build the tower in 1173, but after the third floor, the building was already inclined. In the following 100 years the building operations were suspended because of the continuous wars between Pisa and other italian cities. Finally, the construction was finished in 1372, with 7 bells, each one of them for the seven sounds in the musical scale. Legend says, Galileo Galilei dropped two spheres of different masses from the tower to demonstrate their time of descent was independent of their mass.
          In 1990, the Tower was closed and anchored. After the reconstruction, engineers said, that the tower will stand for another 300 years in this particular state. There is an interesting question: why didn't collapse during the earthquakes? The answer is really simple: because of the soft soil, blocked the vibrations coming from the earthquake.
          The Tower is almost inaccessible because of the tourists. Everybody wants a pic, everybody wants a selfie. Clearly, it's really beautiful, a fantastic experience, and if you want, you can visit the Tower for 18 Euro.







- - - - - - - - - - - - 


          Most, hogy a Pisai utazásunk is véget ért, vissza térünk a lebilincselő Firenzébe, ahol még három teljes napot fogunk eltölteni és megcsodálunk mindent, ami arra érdemes. Tarts velünk legközelebb is, hisz Firenze a Mediciek szülőhazája, a reneszánsz bölcsője és ami a legfontosabb, hogy itt a legagyobb az egy négyzetméterre eső látványosságok száma az egész világon!
          After we visited the miracles of the Dome Square, we had to go back to Florence, where we are going to spend three more days in this wonderful city. So next time we are going to explore the city of the Medicies, the cradle of the renaissance, and most importantly, remember, this is the city where you can see the most attractions in one place together!


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Egy kirándulás, ami nagyon balul sült el

EPHESZOSZ, az ókori világ legnagyobb városa

Szeltersz