Minden út Rómába vezet! - TOP 5 - ( 2. rész)

          Legutóbbi bejegyzésemben a fenséges Rómát fedezhettük fel. Bejártuk a legszebb tereket, parkokat, a Teverén pihenő Tiberis szigetet, megismerkedhettünk a Bocca della Verita igazmondó szájával és megcsodálhattunk, hogy hol trónoltak a pápák ezer éven át. Jártunk a Spanyol lépcsőn, a Piazza Navonán, a Velencei téren és az istenek és dicsősség szent dombján, a Capitoliumon is. A legvégén pedig az Angyalvár misztikus, magával ragadó erődje, a pápák fellegvára csalt feledhetetlen bűvkörébe.
          A csodák azonban itt még nem érnek véget. Róma legnívósabb látnivalói még csak ezután következnek. Tarts velem! Légy részese te is! Fedezzük fel együtt! Íme, az örök város legszebb kincsei:

          05. Pantheon

          Róma egyik legjellegzetesebb épülete a város szívében pihenő ősi Pantheon. Az ókori épület i.e. 27-ben épült, i.sz. 126-ban rekonstruálták és azóta, lassan 2000 éve, rendületlenül állnak ódon falai. A templomot Marcus Vispanius Agrippa emeltette Róma minden istenének együttes tiszteletére.  Az épület elnevezése a görög Pantheion szóból ered, melynek jelentése: „minden istennel kapcsolatos vagyis minden isten temploma. Eredetileg pogány templom volt, később lett keresztény. A templom rekonstruálása Traianus idején kezdődött el, de csak Hadrianus császár uralkodása alatt fejeződött be. Később Septimius Severus és Caracalla idejében is rekonstruálták. A Pantheon az ókori építészet egyik legjobb formában fennmaradt entitása és egyben a világ legnagyobb vasalatlan betonkupolával rendelkező épülete. Igen, jól olvasták, vasalatlan betonkupola. A rómaiak már időszámításunk előtt ismerték a betont és nagy előszeretettel használták utak, fürdők és vízvezetékek építéséhez. Viszont a Pantheon az első olyan nagyobb épület, amely felépítéséhez betont használtak. Ami még ennél is izgalmasabb és felettébb hihetetlen, hogy azóta, több mint 2000 éve nem építettek ennél nagyobb betonkupolát.





          A hengeres főépület (rotunda) előtt oszlopos előcsarnok (portico) áll, tizenhat gránitból készült korinthoszi oszloppal. Az oszlopoknak érdekes történetük van, egyenként 60 tonnát nyomnak és Egyiptomból származnak, több mint 100 km-re a Nílustól. Szánon húzták le a folyóig, a Földközi-tengeren hajóval vitték át Itáliába, itt pedig a Teverén szállították, ahonnan még 700 m hosszan kellett vonszolják a Pantheon mai helyéig. A rotunda betonmennyezetén 9 m átmérőjű kör alakú nyílás található, az oculus. Az oculus magassága és a rotunda belső átmérője megegyezik (43,3 m), ami azt jelenti, hogy bele férne egy akkora méretű gömb, ami az ókorban a tökéletesség jelképe volt. A mennyezeten nem négyzet alakú kazetták, hanem valójában trapézok figyelhetőek meg, melynek következtében magasabbnak tűnik az épület, ez azonban csak optikai csalódás. Itt található II. Viktor Emánuel és I. Umberto sírhelye.







          Legelőször sötétben pillantottuk meg az épületet és meg kell hagyni fenséges egy látvány. Már maga a tér, a Piazza della Rotonda, a rajta elhelyezkedő szökőkút és egy szépen faragott obeliszk is különleges hangulatot kölcsönöz. A hatalmas oszlopok között és a grandiózus kupola alatt nyomasztóan parányinak érzi magát az ember. A kinti sötétség és a benti félhomály, a gyenge fény és a viszonylag nagy csend igazi misztikus hangulatot varázsol az ember szívébe.  A Pantheon egészen későig nyitva van és ingyen látogatható, ezért érdemes nappal és esti órákban is felkeresni, érezhető a különbség. Turistákból természetesen itt sincs hiány, igazából éjjel-nappal tele van a tér és általában mindig akad egy utcazenész, aki szórakoztatja a látogatókat.


          04. A pápák felbecsülhetetlen kincsei

          A Vatikáni múzeumok a világ egyik legfontosabb és legnagyobb művészeti gyűjteménye. A műemlékek valóságos szentélye, ősi kultúrák fantasztikus tárháza. Hatalmas festők és szobrászok mesterművei és megannyi ókori kincs ejt ellenállhatatlanul ámulatába.
          A Vatikán (hivatalos nevén Vatikánvárosi állam) a világ legkisebb területű (44 m2) és népességű (kb.1000 fő) városállama, melynek államfője a pápa, és teljes mértékben körülöleli Róma. Függetlenségét Olaszországtól 1929 február 11-én nyerte el a Lateráni egyezmény értelmében és nevét pedig elhelyezkedésének köszönhetően, a Vatikán dombról kapta.



(a Vatikáni múzeumok a Szent Péter bazilika kupolájából)

          Ebben a parányi kis országban hozták létre a világ egyik leggazdagabb múzeumát, melynek története több mint 500 évre nyúlik vissza. Ugyanis 1506-ban történt, hogy a Santa Maria Maggiore bazilika közelében, egy szőlőskertben rátaláltak a Vatikáni múzeumok egyik legértékesebb műemlékére, a Laocoön és fiai szoborcsoportra. Guliano da Sangallo és Michelangelo Bounarroti javaslatára II. Julius pápa azonnal magával vitette a Vatikánba. Ettől a perctől kezdve számolják a Vatikáni múzeumok megalapítását és őrzik az egyre népesebbé váló kollekció felbecsülhetetlen műemlékeit, a pápák kincseit.




(a trójai Laocoön pap és két fia a kígyó halálos szorításában)

          A gyűjtemény az ókori közel-keleti, Egyiptom és Asszíria, illetve görög-római, valamint etruszk-italikus művészettel kezdve a kora keresztény, középkori és reneszánsz művészeten át egészen a modern művészeti alkotásokig minden megtalálható. Egyértelműen a legkáprázatosabb része a híres Sixtus-kápolna. A múzeumok kb. 70000 munkát birtokolnak, melyből 20000 van kiállítva a nagyközönség előtt. 54 galérián át lehetünk részesei ennek a csodás világnak és szippanthatjuk lelkünkbe varázsát. 2013-ban a hatodik leglátogatottabb múzeuma volt a világon nem kevesebb, mint 6 millió látogatót számlált.







(Szarkofágok, múmiák, kanópusz edények és egyiptomi szobrok minden mennyiségben)



(a felső képen Nílus istenség, az alsón pedig a messzenyilazó Apolló látható)





(Sala Rotonda, itt található Herkules bronzszobra)





(Etruszk amphóra)



(Íme, a Térképek Terme, mely minden túlzás nélkül lenyűgöző. A folyósó két oldalán régi térképek láthatóak, a mennyezet pedig egyszerűen káprázatos. A Vatikáni múzeumok is egy olyan hely, ahol mindig vannak turisták, itt is látható, hogy ameddig a szem ellát csak túristákat láthatunk, a Térképek Termében araszoltunk. Egyébbként a múzeum egész területén csodásan díszített mennyezetek láthatóak)





(A múzeumok egy másik csodálatos része a Raffaello stanzái, mely tulajdonképpen négy egymásutánni teremből áll és Raffaello festményei díszítik. A Stanza della Segnatura híres festménye a fent látható Athéni iskola, Stanza dell Incendio legismertebb festménye pedig a Borgó égése, mely az alsó képen látható)



(A Vatikáni múzeumok impozáns kijárati csigalépcsője)



(A Vatikáni múzeumok kertjének egyik jellegzetes modern alkotása ez a földgömbhöz hasonló műemlék, talán egy új világ születését ábrázolja)



(a képen egy igen érdekes szobor látható, fenyőmirigyet ábrázol és a testen kívüli létezéssel lehet kapcsolatba hozni, továbbá az aranymetszés arányát is hordozza és a két mellette lévő íbisz madár, valamint az itt nem látható szarkofág a feltámadást szimbolizálja)

          A Vatikáni múzeumok csúcspontja a Suxtus-kápolna, ez képezi a múzeumok végét és tulajdonképpen megteremti a kapcsolatot a múzeumok és a Szent Péter bazilika között. Erről a későbbiekben mesélek.

          A jegyeket mindenképp érdemes online megvásárolni, mert helyben nagyon hosszú, több órás sorokat kell kivárni. Az online jegyekről kapott bizonylattal viszont szinte azonnal bejutottunk, természetesen kötelező a fémdetektoros átvilágítás. Ezt követően kiválthatók a tényleges jegyek. A múzeumok látogatása több órás időtöltés, mondhatni félnapos program, és mindenképp érdemes audio guide-ot igényelni, melynek segítségével sokkal többet megtudhatunk a galériákban kiállított műtárgyakról.


          03. A bátorság és a vér arénája

          „Amíg a Colosseum áll, állni fog Róma, ha elpusztul, elpusztul Róma és a világ is” – írta a hatalmas kolosszusról Beda Venerabilis angolszász egyházi író, hangsúlyozva ezzel a Colosseum jelentőségét és örökkévalóságát. Eddig nem sokat tévedett. Az aréna még mindig áll, lassan 2000 éve, ahogy áll Róma, az örök város is és közben a csodájára jár egy egész világ.




          A Colosseum a valaha épített legnagyobb amfiteátrum az egész világon, így nem véletlenül, a dobogó harmadik helyét foglalja el. Eredeti római találmány és a koncepció két félkör alakú római színház összeillesztésén alapszik. Az épületet i.sz. 72-ben kezdték el építeni a Flavius dinasztia megrendelésére, ezért eredeti neve a Flavius Aréna volt.  Mai nevét valószínűleg a közelben álló 35 m magas Néró szoborról, kolosszusról kapta. A Colosseum egy elliptikus alaprajzú aréna, melynek belső oldalán több emeletnyi magasságban ülőhelyek sorakoztak. Teljes befogadóképessége 50-70 ezer főre tehető. 188 m hosszú,156 m széles és 48,5 m magas építmény. A hatalmas arénát i.sz. 80-ban adták át a nagyközönség szórakoztatására, egy igen nagyszabású megnyitó keretein belül. A megnyitó nem kevesebb, mint 100 napig tartott és 5000 vadállatot vonultatott fel. A Colosseum a vér és a halál színtere volt. A szó átvitt értelmében, hatalmas szakadék húzódott az aréna falain belül. Amíg a római urak és családjaik örömüket és szórakozást leltek a játékokban, addig gladiátorok sokasága vesztette életét, harcolva a végsőkig.








          A Colosseum nemcsak kívülről de belülről is monumentális építmény. Méreteinek számjegyei mit sem érnek papírról felolvasva. Nagyságát és hatalmas falait csak tapasztalati úton érthetjük meg igazán. Látni ezt a gigászi nézőteret, elképzelni azt a sok embert és hallani képzeletünkben a gladiátorok ütközetének csatazajait, oroszlánok bőgését és a győztes kikiáltását és ünneplését, nem mindennapi élmény. A gigantikus épület nézőterét most már csak a turisták töltik be, ennek ellenére mégis, valamilyen furcsa módon, ha nem is túl sok időre, de mi, turisták is részeseivé válunk a Colosseum nagyhírű történelmének.






(Constantinus diadalíve)


          Ha egyszer Rómában jár az ember, a Colosseum látogatása mindenképp kötelező. Ám figyelem, helyben jegyet venni sok időbe telhet, csúcsidőben hosszan kígyózó sorokat kellhet kivárni és a fémdetektoros vizsgálat mindenképp kötelező. Ennek elkerülése érdekében érdemes online jegyet vásárolni. Ebben az online jegyben pedig minden bizonnyal a Forum Romanumba való belépés is benne lesz. A jegy másik előnye, hogy két napig felhasználható, azaz első használattól kezdődően 48 órán keresztül. Egy másik fontos dolog, hogy a Colosseum alagsori és legfelső emeletének látogatása külön jegyet igényel. Mivel hogy nemrég nyitották meg, jelenleg nagyon zsúfolt, így érdemes ezt is online megvásárolni.




(A Colosseum este)


          A Colosseum tőszomszédságában található a Forum Romanum, a Palatinus domb és a Circus Maximus is, azonban amit ezeken kívül nem szabad elhalasztani az a Domus Aurea, vagyis Néró aranypalotája. Sajnos nekünk nem sikerült megnézni, hisz egészen furcsa programja van, csak hétvégén látogatható és ide is szükséges online foglalás. Viszont ha a hallottaknak hinni lehet, érdemes felkeresni a föld alatt megbújó aranypalotát. Amikor az épület romjait feltárták, azt hitték hogy egy barlangot találtak, így a barlangról (grotto) groteszknek nevezték el. Csak a későbbiekben jöttek rá, hogy Néró palotáját találták meg. Ennek köszönhetően azonban megszületett a groteszk esztétikai minőség.


          02. Az örök város szívében


          Az ezüstkoszorús Forum Romanum (másképpen Forum Magnum) testesítette meg az ókori Róma szívét és lelkét. Ez volt a virágzó város kereskedelmi, politikai és szociális életének színtere, a dicsősségek és tragédiák színhelye és természetesen a történelem nagy alakjainak császári székhelye. A Capitolium és a Palatinus domb közötti völgy már időszámításunk előtt is lakott terület volt, ám a római birodalom terjeszkedésével és a fényes győzedelmeskedéseiknek köszönhetően az ókori mag egy pompás várossá nőtte ki magát, melyet templomok, intézmények, paloták és fellegvárak díszítették. Mára már nem sok maradt meg ezekből a nagyszerű építményekből. Romjaik azonban a mai napig suttogják, mesélik és regét zengnek a régmúlt idők dicső napjairól. A város szívéről, melyet közre fog a gigantikus Colosseum, a Palatinus domb fellegvárainak hatalmas, ódon maradványai, és a rómaiak legszentebb dombja, a dicső és isteni Capitolium. A Palatinus domb mögött pedig az ókori játékok porondja, a Circus Maximus terül el.



(A forum egyik ókori bejárata, a Titus diadalív, a Colosseum felől. Megjegyzendő, hogy a fémdetektoros vizsgálat itt sem marad el és érdemes online jegyet venni)


(Antonius és Faustina temploma, valamint az alsó képen jobbra látható Romulus temploma is)





(Egykoron itt állt Divus Iulius temploma, ahol megölték Iulius Caesart. Itt hamvasztották el testét)



(A kép a Vesta templom lábánál készült és szemben látható a Septimius Severus diadalív, ott volt a forum másik bejárata, a hátterében látszik a Capitolium és a Vittoriano is)




(Septimius Severus diadalív)


(A Vesta templom maradványai)


(Szoborsor a Vesta templom mellett, az alsó képen pedig a Vesta Templom hajdani medencéi láthatóak)



(Úton a fellegvárba és a kilátóhoz)


(Ez itt már a Palatinus domb, ahol naracs ligetes kilátó fogadott. Innen bámulatos kilátás nyílik a Forum Romanumra, valamint a másik oldalon majd láthatóak lesznek a fellegvár romjai és a Circus Maximus is)



(Itt látható a Colosseum és az előtte elhelyezkedő Titus diadalív)


(A diadalívtől kissé balra található Róma és Vénusz temploma, tovább haladva balra Maxentinus bazilikája és egészen balra látható Romulus temploma)


(A képen a jobb alsó sarokban a Vesta templom medencéi és a vesta szüzek házai, jobb felső sarok Antonius és Faustina temploma, középen a Vesta templom, valamint a Divus Iulius templom romjai, baloldalt Castor és Pollux templom, bal felső sarkot pedig a Septimius Severus diadalíve és a Kúria épülete tölti ki)


(A kép közepén a Kúria, és végül a bal felő sarokban a diadalív, mögötte a Vittoriano és a Capitolium, valamint egészen balra a Julia bazilika és Augustus temploma, a Saturnus temploma és a Vespasianus templom található, melyekhez a Via Sacra, azaz a szent út vezet)


(A Palatinus dombra úgy kell tekinteni, mint egy hatalmas fellegvárra, hiszen az idők során az egész domb egy nagy várrendszerré nőtte ki magát. Ez volt az ókori Róma hét dombja közül a legfőbb domb és egyben a római nemesség fellegvára. Csodálatos kilátás nyílik a város minden térségére. A felső képen a Palatinus Stadion látható, vagy más néven a Hippodrome, ahol a lovasversenyekre gyakoroltak, innen pedig lejárat vezetett egészen a Circus Maximus-hoz, ahol a versenyeket tartották. A Hippodrome bal oldalán Severus háza, jobb oldalt pedig Augustus háza állt)




(Caesar Augustus háza látható a felső képen, az alsón pedig a ókori padlózat maradványai)





(Itt egy emlékmű maradványai láthatóak, mely Jeruzsálem elfoglalásának győzelmét szombolizálja)


(A Palatinus domb sétálásra tökéletes hely, ide már nem mászik ki annyi turista és igazán élvezhető az ódon környezet. Található itt egy aránylag kicsi múzeum is, melyet érdemes felkeresni, a belépést tartalmazza a Forum Romanum belépője)




(A Circus Maximus felülről, itt tartották az ókori lovasversenyeket. A teret azonban most is kihasználják, hiszen a rómaiak a mai napig szeretnek itt sétálni, kutyát sétáltatni, de nagyobb eseményeket, koncerteket, rendezvényeket is tartanak itt a nagyközönségnek. Az alsó képeken is a Circus Maximus látható, ám ez már az ellentétes irányból készült, a távolban a fellegvár látható)




(Ezen a képen a Circus Maximus egyik sarka, valamint a távolban, a kép bal felső sarkában a Therme di Caracalla romjai láthatóak)


(Újra a forumon vagyunk, ez itt már az Via Sacra)



(A diadalívtől balra nagyon jól látszik Phocas oszlopa, Phocas bizánci császár tiszteletére emelték, a forum legkésőbb emelt épülete, kb. a 2. században, mögötte volt, mára csak romjai láthatóak, a Rostra, a hajdani szószék)



(A Capitolium palotáinak egyike, melyből csodás kilátás nyílik a Forum Romanumra, az alsó képek ott készültek)


(A felső képen nagyon jól látszik a Vespaianus és a Saturnus templomából fennamradt oszlopok, az alsó képen pedig a Via Sacra-ra nyílik csodás kilátás)





(Barangolásunk a forum ókori romjai között a végéhez ért. A felső képen ismét Titus diadalívje látható)

          01.A keresztény világ monumentális szentélye

          A lista csúcsán természetesen a Vatikánvárosban emelkedő Szent Péter bazilika trónol, mely nem csak méreteiben, de spirituális nagyságában is a keresztény világ legnagyobb temploma. Grandiózus méreteivel és a reneszánsz lebilincselő jellemvonásaival az örök város egyik legnagyobb turisztikai látványosságát képezi, melybe Róma két legnagyobb alakja, Michelangelo Bounarroti és Giovanni Lorenzo Bernini loptak színt és életet.
          A bazilikát, a Vatikán dombon, Szent Péter sírján építették. A munkálatokat a 16. század elején kezdték el II. Gyula pápa idején és több mint egy évszázaddal később 1667-ben fejeződött be a teljes építkezés, bele értve a Szent Péter teret és az ezt körül ölelő kolonnádokat és szökőkútakat is. A bazilika magassága 132.5 m, alapterülete 15160 m2, így a világ egyik legnagyobb belső térrel rendelkező épülete. A Szent Péter térrel együtt, körülbelül 80000 hívő befogadására képes.
          Bár Róma egyik legszentebb templomáról beszélünk, mégsem ez Róma püspökének székesegyháza, hanem a Lateráni bazilika, ahol a pápai trón is található, erről már az előző bejegyzésemben részletesen is értekeztem.
          A Vatikáni múzeumok, és egyben a Szent Péter bazilika legcsodálatosabb része a Sixtus-kápolna, melyet nagyrészt Michelangelo Bounarroti zseniális tehetségének köszönhetünk. A Sixtus-kápolna azonban az egész Vatikán legfontosabb helyisége is, hiszen a Konklávé ideje alatt a kardinálisok itt találkoznak, hogy leadják voksukat az új pápa megválasztásához. 1508-ban, II. Gyula pápa kérte fel Michelangelo-t a boltozat megfestésére, mely a teremtés könyvének mozzanatait eleveníti meg, többek között Ádám és Éva teremtése, Bűnbeesés, valamint a Paradicsomból való kiűzetés. Nincsenek rá szavak, melyekkel le lehetne írni szépségét. Később 1541-ben elkészült az Utolsó ítélet is, mely az oltár fölött emelkedő roppant nagy festmény. A déli fal Mózes történeteit meséli el, míg az északi fal Krisztus történeteit. Ezek a festmények részben Botticelli, részben pedig más festők munkái.
          A Sixtus-kápolna tulajdonképpen a Vatikáni múzeumok végét jelenti és egyben a Szent Péter bazilikába való átjárást biztosítja. A kápolna csodálatos, minden túlzás nélkül káprázatos. Fotózni sajnos nem lehet, így én sem szolgálhatok képekkel. Általában nagy a tumultus, így folyamatosan terelnek a biztonságiak. A Sixtus-kápolnából egyből a Szent Péter bazilikába jutunk, mely tényleg egy eszméletlenül nagy templom. Szebbnél szebb festmények tarkítják a magasba nyúló falakat. Gazdagságban és pompában ragyog, igazi remekmű. Itt található Michelangelo La Pieta szobra (1499), ez a leghíresebb pietája, mindenképp érdemes megnézni. A bazilika kupolája egyszerűen bámulatos és ajánlatos közelebbről is megcsodálni.












(Michelangelo: La Pieta)

          A kupolalátogatás során, a kupola belterét is egészen közelről megcsodálhattuk, nem mindennapi látvány. Lépcsőn vagy felvonón keresztül lehet megközelíteni. Lifttel csak egy darabig lehet menni, úgyhogy inkább érdemesebb a lépcsős megoldást választani. A kupola beltere teljesen körüljárható, majd innen szűk folyosókon keresztül és még ennél is szűkebb lépcsőrendszeren jutunk fel a kupola tetejére, a kilátóba. Igaz, szenvedtünk felfele eleget, de a látvány, ami a szemünk elé tárult, feledtetett velünk minden fáradalmat. A kilátóból látható egész Róma, felettébb gyönyörű.


(Szent Péter tér a bazilika kupolájából)



(A felső képen az Angyalvár, az alsón pedig a Vittoriano látható)




(Michelangelo nagy kupolája)


(Ilyen és ehhez hasonló képcsőn juttunk fel és másik oldalon le a kupolából)

          Ajánlatos felkeresni a bazilika alatt megbújó Szent Péter sírját is, valamint a többi pápai sírt. Szent Péter a Vatikán dombon lévő hajdani circus-ban lelt mártírhalált.
          A bazilika főbejáratán kilépve, a Szent Péter tér tárul a szemünk elé, amit a bámulatos kolonnádok zárnak közre, két csodálatos szökőkút és egy obeliszk társaságában. Ez Róma második legnagyobb antik obeliszkje, melyet Caligula hozott Héliopoliszból. A Vatikán bejáratait a svájci gárda katonái őrzik, igazi hagyományos viseletben. Érdemes egy pillantást vetni rájuk, hisz katona ide vagy oda, elég mókásan festenek. A Szent Péter tér általában elég zsúfolt, tele van bámészkodó turistákkal. Valamint szerdánként, ha éppen nincs elutazva, megtöltik a teret székekkel, és beszédet tart a pápa.






(A tér, a kolonnádok és a szökőkútak Bernini munkái alapján készültek)




(A svájci gárda díszviseletben)




          Róma mesés világának ezennel a végéhez értünk, páratlan élmény volt és csak ajánlani tudom mindenkinek. Ez az a hely, ahol életre kel a múlt, magával ragad a kor és örökre elvarázsol a jelen...
       
          Legközelebb a Kanári szigetek gyöngyszmével, az örök tavasz szigetével, Tenerife-vel térek vissza. Tartsatok velem legközelebb is, hogy együtt fedezhessük fel a sziget egyik legszebb partszakaszát, a Playa las Teresitas-t, a Loro Park páratlan állat és növényvilágát, a sziget rettenthetetlen tűzhányóját, a Teide vulkánt és nem utolsó sorban a hatalmas sziklafalakat, a Los Gigantes lebilincselő világában!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Egy kirándulás, ami nagyon balul sült el

EPHESZOSZ, az ókori világ legnagyobb városa

Szeltersz