Siena - Az olasz vakáció! (Siena - Italian holiday) - 1. rész

          Olaszország, Európa és egyben a világ egyik leglátványosabb, ebből kifolyólag az egyik legfelkapottabb turisztikai régiója. Természetesen nem véletlen: történelem, kultúra és természeti adottságok csodálatosan összefonódott ötvözetét tárja elénk. A festészet, a szobrászat és az építészet kohéziója teremti meg azt az idilli hangulatot, mely az itáliai félsziget teljes egészére érvényes és magával ragad minden kalandvágyó tekintetet. Ez a lélekzetelállító helyszín és mindent körüllengő, lenyűgöző szellem ejtett rabul minket is. Így nem véletlenül váltak az Olaszországi városok a számomra legkedveltebb utazási célpontokká.
          Italy is one of the most attractive and amazing countries in Europe and all of the world too. But this is not a coincidence, the cohesion of history, culture and nature makes it breathtakingly beautiful. All of the arts and architectural monuments give you this unbelievable feeling and take you to another level of joy. That's why Italy is my favorite country and always the first choice to travel to.
          Ennek fényében, az olasz vakációról szóló bejegyzésem terjedelmében sokkal hosszabb lenne, mint eddig elé bármelyik, így az átláthatóság és az élvezhetőség kedvéért négy különálló bejegyzésre osztom majd fel. A négy bejegyzés négy új témával jelentkezik, pontosabban négy jellegzetes olasz város látványosságairól fog majd szólni, melyeket a címek alapján könnyedén azonosíthatunk. A leírtak alapján tehét, az első, ahogy a címből is kitűnik, a palio-ról híres Siena-ról fog szólni, a második a ferdetornyos Pisa-ról, ezt követően a reneszánsz szülőanyjával, Firenze-vel, majd legutoljára az Adria gyöngyszemével, személyes kedvencemmel, Velence-vel ismerkedhetünk meg.
          In this case, this post about my Italian holiday would be a really long one, that's why i decided to divide it in four parts, each of them tells a story about a different city. First of all, Siena, city of the palio, secondly, the leaning Tower of Pisa, after that we can learn about the mother of renaissance, Florence, and last but not least, Venice, pearl of the Adriatic Sea, my favorite.

       
           Az Olaszországi utazásunk, mely földön, vízen és levegőben zajlott, nem kevesebb, mint kilenc napon át tartott. Így nem véletlenül volt az eddigi legmegterhelőbb utazásunk. Ennek ellenére az egyik legtartalmasabb kirándulást tudhatjuk magunk mögött, természetesen egy életre szóló emlékekkel gazdagodva.
          Az olasz légtérbe való érkezésünk első célpontja a reneszánsz fővárosa, Firenze volt. Ugyanis itt volt az első főhadiszállásunk és egészen pontosan öt napig tudhattuk Toscana gyöngyszemét az otthonunknak. Miután check-in-eltünk és lecuccoltunk a hotelben, szinte azonnal felkerekedtünk és kezdetét is vette a kilenc napon át tartó, felettébb kalandos olasz vakációnk. Mivel hogy időszűkében voltunk, első napunk alkalmából, kirandulásunk legkönnyebb uticélját választottunk ki, a szépséges Sienát. A zsúfolt firenzei forgalom ellenére, ha nehezen is, de sikerült kiérni a vasútállomásra, melynek tisztességes olasz neve Stazione di Firenze Santa Maria Novella, ám a nagyon nehézségek csak ezután következtek. Igazából így visszagondolva, nem volt semmi nehézség, csak a tudatlanság és izgalom vegyes mámorában, miközben szorított az idő, nem ment minden a legzökkenőmentesebben. Először is, Firenze nem egy aprócska vasútállomás, másodszor pedig az a zűrzavar és rengeteg turista sem könnyítette a helyzetet. Ebben a rohanásban jegyet venni, azt aktiválni, vágányt és peront keresni nem volt valami egyszerű, de sikerült és számunkra akkor ez volt a legfontosabb. Ami nagyon jó Firenzében, hogy mindenki segít. Ha nem tudod mit kell csinálni, mindig akad egy-két turista, helyi lakós, vagy éppen egy vasútállomási alkalmazott, aki készségesen segít. Az állomás különböző pontjain voltak falra felszerelt készülékek, ezek a scannerek olvasták be a jegyet és aktiválták. Minden akadályt leküzdve végülis időben odaértünk a piros vonathoz, szép olasz nevén Frecciarossa, és már robogtunk is ki a városból.
          Olaszországban vonaton utazni kellemes: modern, gyors, tiszta és kényelmes is. A Frecciarossa úgy siklott, mint forró kés a vajban. Ennél már csak a Frecciargento gyorsabb, az ezüst vonat.
          A piros vonat kellemes klímájában végre szemügyre vehettük Toscana híres dombvidékeit és azok jellegzetes tanyáit, égbe nyúló mandulafenyőit. Mintha képeslapokat ragasztottunk volna a vonat ablakára. Jellegzetes és egyedi. Az út körülbelül másfél-két órát (70 km) vett ígénybe, aztán végre megérkeztünk Siena állomására.
          After we arrived in Florence, we checked in the hotel, left there all of our suitcases and we were already gone to the Florence railway station of Santa Maria Novella in a crazy rush to catch the train and go to the first destination of our Italian style journey. Traveling on the deck of the frecciarossa ( the red train) was amazing: modern, fast, clean and comfortable. And we could experience the breathtaking view of the tuscan landscape. Approximately we made one and a half, maxim two hours (70 km) to Siena.



          S i e n a

          Amit Sienáról tudni kell, hogy három nagyobb domb tetején fekszik, az állomás pedig az egyik domb lábánál terül el, így tulajdonképpen több méteres szintkülönbséget kellett megtenni ahhoz, hogy végre elérjük a várost. Ezt igen elmés módon oldották meg az olaszok. A vonatállomás épülete egészen felnyúlik az óváros kapujáig, hosszú mozgólépcsők és futószallagok egymást minduntalan váltakozó kombinációjában érkeztünk meg a város kapujába.
          A vasútállomás kijáratától balra tartva, egykettőre megpillantható az óvárost körülvevő várfal és egy hatalmas kapu, melyen áthaladva egy igazán elbűvölő, ősi város mindennapjaiba csöppenhetünk bele. Európa egyik legnagyszerűbb gótikus városának tartják, mely a 13-14. századi jegyeit máig büszkén viseli. Tényleg mintha egy egészen más világba csöppentünk volna bele, az épületek, lakóházak, templomok, minden a maga régi, ám karban tartott, eredeti arculatával és barátságos hangulatával üdvözöl. Az épületek között könnyű elveszni, igen szerteágazó utcahálózattal rendelkezik, így érdemesebb inkább a macskakövezett fő sétálóutca kanyargós irányát követni. Ez két okból is kifizetődő: nem tudsz eltévedni és pontosan oda vezet, ahová minden turista igyekszik, Siena két legfontosabb látnivalójához: a Piazza del Campo és a Santa Maria Assunta katedrális. A karizmatikus város, melyet a legneda szerint Remus fiai alapították, nem véletlenül áll az UNESCO védelme alatt, hisz szépsége miatt nemzetközi hírnévnek örvend, a világörökség része.
          The city of Siena lays on three hills, which makes it more difficult to approach. Inside the railway station to the top of the hills, we used a lot of escalators and moving walkways to reach the gates of the old town.
          The old town was built around the 13-14th century, and wears it's typical marks also in the present time. Typical marks which remained untouched along this time. The best choice to take the main street of the old town, because there's a lot of narrow streets and makes you feel like in a chaotic maze. If you follow the main street, or go with the flow, you can easily arrive to the best attractions of Siena: the Piazza del Campo and the Cathedral of Santa Maria Assunta. Siena is a charismatic city ( founded by the sons of Remus) protected by the UNESCO and because of it's beauties, became part of the treasures of the world heritage.


          P i a z z a   d e l   C a m p o


          A Piazza del Campo, Siena legnépszerűbb közterét testesíti meg. Magas épületekkel körülvett, majdnem teljesen zárt tér. Bejárata a sétálóutca bal oldalán nyílik és elképesztően pazar látvány, ahogy az aránylag szűk bejárat köszübét átlépve, szemeid elé tárul az olasz palio legendás helyszíne. Egy olyan fajta érzés, mintha eggyé válnál a környezettel, a tér hangulatával, mintha részesévé válnál egy belső körnek.
          The Piazza del Campo is one of the most popular square in Siena, surrended by tall, ancient walls and buildings all around. There is only one narrow entrance and when you take a step ahead and look inside, the panorama is mesmerizing.



          A jellegzetes épületekben gazdag teret a turisták áradata teszi még színesebbé és pezsgőbbé. Hangszerek hangja töltötte be a tér légterét, melybe a látogatók harsány jókedve vegyült. A bejárat felőli oldalt vegig éttermek szegélyezik. Mi lenne kellemesebb egy finom vacsoránál és egy pohár italnál, melyet a szemben magasló Torre del Mangia csodálatos környezetében tölthet el az ember?
          The ornate company of the tourists make the square more alive, and the pleasant music definitely enchants you. What would be more amazing than a delicious dinner and a glass of vine, and all of this at the foothills of the Torre del Mangia?




          A toronnyal szemközt, az éttermek előtt egy díszkút található, a Fonte Gaia.
          Fountain of Gaia in front of the restaurants.



          A köztér legjellegzetesebb épülete a Palazzo Pubblico, a régi városháza, melynek tornya a Torre del Mangia.
          The most attractive building of the square is the Palazzo Pubblico or the town hall, with the Mangia Tower.





          Ami igazán híressé teszi Sienát, az a palio, mely egy kosztümös lóverseny és évente többször is megrendezésre kerül. A verseny alkalmával a tér arculata teljesen átrendeződik, versenypályát alakítanak ki és annak közepén helyezkedik el a nézőtér. A lóversenyek ideje alatt a várost elözönlik a turisták.
          Sure, Siena is a dazzling city, but most of the reasons why tourists come here so often is because of the palio. The palio is a traditional horse race, which is organised by the locals on the Piazza del Campo.


          S a n t a   M a r i a   A s s u n t a   k a t e d r á l i s


          Siena másik legszebb látnivalója a Santa Maria Assunta katedrális, melyre csak rá kell nézni és már attól is eláll az ember lélekzete. A fehér és fekete márvánnyal burkolt dóm a gótika egyik legkiválóbb építészeti remeke. A gyönyörűen diszített épület valóságosan fogva tart, nem enged el. A templomot a 11. században román stílusban kezdték el építeni, majd gótikusban fejezték be. 1215-től napi szinten tartottak misét benne.
          Another charming building of the city is the Cathedral of Santa Maria Assunta, which was built in the 11th century, firstly in romanesque style, but it was finished in gothique style and wrapped by white and black marble. The cathedral is one of the most excellent masterpieces of the gothic architecture. It's in the use since 1215.





          Sienai látogatásunk körülbelül 4-5 órára korlátozódott, de ez böségesen elegendő, hogy magunkba szippanthassuk, ha csak egy lélekzet erejéig is, Siena ősi városának, magával ragadó kultúrjának egyedi hangulatát. Egy egész más világ bontakozott ki az ódon falak között, melyben igen könnyű volt elveszni. A vonat azonban nem várt és nekünk vissza kellett térni Firenzébe. Holnap egy újabb fáradalmas nap elé nézünk: utazunk Pisába. Tartsatok velem legközelebb is, és ismerkedjünk meg együtt Pisa világhírű nevezetességeivel...
          We stayed only a couple ( 4-5 h) hours in Siena, but is was more than enough to inspire the fantastic culture and the narcotic mood of this ancient city. Anyway, we had to catch the train, and go back to Florence. Tomorrow is another day, and there is another adventurous one ahead of us. See you next time in Pisa, where we can learn about the best attractions of the Miracle Square...


( Carbonara Siennában - Carbonara in Siena)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Egy kirándulás, ami nagyon balul sült el

EPHESZOSZ, az ókori világ legnagyobb városa

Szeltersz